Butane įvyks bandomieji rinkimai

Mažytėje Himalajų karalystėje Butane šį savaitgalį įvyks rinkimų pratybos, skirtos šalies perėjimui nuo absoliutinės monarchijos prie demokratijos, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.
Šeštadienio pratybomis „Griaudinčio drakono žemėje”, kur dar niekada nėra vykę rinkimai, siekiama parodyti gyventojams, kaip funkcionuoja parlamentinė demokratija.

„Rinkimų imitacijai viskas paruošta nuo elektroninių balsavimo aparatų iki rinkimų darbuotojų”, – telefonu iš sostinės Timpu sakė Butano vyriausiasis rinkimų komisaras Dasho Kunzangas Wangdi (Dašas Kundzangas Vangdis).

Tikri parlamento rinkimai įvyks 2008 metais ir taps buvusio karaliaus Jigme Singye Wangchucko (Džigmės Singjės Vangčuko) plano modernizuotis ir atsisakyti absoliutinės valdžios kulminacija. Gruodžio mėnesį jis perdavė valdžios įgaliojimus Oksforde mokslus baigusiam savo sūnui Jigmei Khesarui Namgyeliui Wangchuckui (Džigmei Kesarui Namgjeliui Vangčukui).

Per rinkimų pratybas rinkėjai balsuos už savo mėgstamiausią spalvą, rinkdamiesi tarp Druko (Griaudinčio drakono) mėlynosios partijos, Druko žaliosios partijos, Druko raudonosios partijos ir Druko geltonosios partijos.

„Dvi partijos, šeštadienį gavusios daugiausia balsų, pateks į antrąjį rinkimų turą”, – apie procesą, turintį atspindėti kitais metais įvyksiančius rinkimus, sakė D.K.Wangdi.

Pasak jo, bandomuosius rinkimus, vyksiančius šį šeštadienį ir gegužės 28-ąją, stebės dvi rinkimų pareigūnų komandos iš Jungtinių Tautų ir kaimyninės Indijos.

Butane, turinčiame 600 tūkst. gyventojų ir garsėjančiame kvapą gniaužiančiu gamtos grožiu, perėjimo prie demokratijos procesas prasidėjo 2001 metais, kai buvęs karalius kasdienių reikalų tvarkymą perdavė ministrų tarybai.

Karalius nusprendė budistinio Butano prioritetu paversti ne bendrąjį vidaus produktą, bet „bendrąją nacionalinę laimę” .

34 skyrių konstitucija, pristatyta 2004 metais, taip pat buvo išsiuntinėta Butano gyventojams. Ji turi pakeisti 1953 metais priimtą karaliaus dekretą, kuriame monarchui suteikiama absoliuti valdžia.

Balsavimo teisę turės apie 400 tūkst. žmonių. Šalyje bus iš viso 47 rinkimų apygardos, kuriose bus pastatyta daugiau kaip 800 balsavimo kabinų.

„Mes jau pasamdėme apie 10 tūkst. rinkimų pareigūnų, įskaitant sargybinius”, – sakė D.K.Wangdi.

Tačiau daug Butano gyventojų yra abejingi.

„Mes iš tikrųjų nežinome, kas bus, ir ar ši rinkimų imitacija pasitarnaus kokiam nors tikslui”, – teigė turistų gidė Pema Tashi (Pema Taši), dirbanti pasienio mieste Samdrupe, kuris yra netoli Guvahačio, pagrindinio šiaurės rytinės Indijos Asomo valstijos miesto.

Butano nacionalinio laikraščio „Kuensel” atlikta apklausa parodė, kad 47 proc. respondentų teigė neisiantys balsuoti.

Praėjusį mėnesį D.K.Wangdi taip pat skundėsi, kad raginimai kurti naujas politines partijas liko neišgirsti. Iki šiol buvo įkurtos tik dvi politinės partijos.

Karalystė yra maždaug Šveicarijos dydžio ir yra įsispraudusi tarp įtakingų Azijos milžinių – Indijos ir Kinijos.

Iki pat 7-ojo dešimtmečio Butane nebuvo kelių, telefono linijų ar valiutos. Karalystė niekada nebuvo kolonizuota, ir šimtmečiais butaniečiai mėgavosi nepriklausomybe bei izoliacija nuo išorinio pasaulio, versdamiesi natūriniais mainais ir įsileisdami mažai užsieniečių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.