Ateities policininkų rengimo ypatumai

Nuogąstaujama, kad Lietuvos visuomenę ateityje saugos menkesnio nei vidutinis intelekto policininkai, o jų gabumų trūkumą „kompensuos” muštras. Pernai stojančiųjų į Klaipėdos policijos mokyklą žinių vidurkis tesiekė 5,5 balo.

Pastaruoju metu policininko profesiją renkasi ne patys stropiausi ir gabiausi abiturientai. Tai žino ir Vidaus reikalų ministerija (VRM), ir Policijos departamentas.

Departamento atstovas dar pernai lapkritį Seime pristatė pusės milijardo litų vertės Policijos plėtros programą. Dėl būsimų policininkų sumanumo ir intelekto susirūpinę parlamentarai buvo nuraminti, esą Klaipėdos policijos mokykloje šie žmonės bus gerai išmuštruoti, susipins su teisės pagrindais, ir to pakaksią žmonių saugumui užtikrinti.

Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (ITĮPS) vicepirmininko Vytauto Bako įsitikinimu, tai turėtų reikšti, kad mokant būsimus policininkus bus panaudotos fizinio ir psichologinio poveikio priemonės. Jomis esą būtų siekiama pareigūnams įskiepyti besąlygišką paklusnumą vadovams.

„Manau, policija jau demoralizuota. Sukurta sistema, kai žmogaus nebemotyvuoja dirbti, karjeros galimybės neaiškios, dėl kiekvieno uždirbto cento pareigūnai priversti bylinėtis. Tuo tarpu policijos vadovai nemato problemų. Atvirkščiai: jie tikisi, kad išmuštruotas, kompleksuotas menkesnių nei vidutiniai gabumų policininkas pateisins visuomenės lūkesčius ir užtikrins saugumą”, – LŽ sakė V.Bakas.

Jo nuomone, tokia policijos vadovų vizija tik aštrins personalo ir policininkų kompetencijos krizę. Anot pašnekovo, policiją palieka geriausi specialistai, juos pakeičia tie, kurie klusniai vykdo įsakymus ir nekelia rūpesčių, nes „šefas visada teisus”.

Laimei, pareigūnai dar sugeba sukilti. O štai po pavaldinių „sukilimo” postą Kaišiadorių policijos komisariate palikęs buvęs komisaras Gediminas Aleksonis jau dėsto būsimiems policininkams.

Dirba nepriekaištingai

„Taip, Gediminas Aleksonis pas mus dirba lektoriumi. Jokių priekaištų jam neturiu, problemų nekilo”, – LŽ patvirtino Mykolo Romerio universiteto Kauno policijos fakulteto dekanas Antanas Butavičius.

G.Aleksonis – Policijos veiklos katedros dėstytojas. Jis būsimus pareigūnus moko taktikos gudrybių: kaip elgtis sulaikant ginkluotus užpuolikus, kaip reaguoti esant ekstremalioms situacijoms.

„Studentų skundų neteko girdėti. Tiesa, G.Aleksonis čia triūsia tik kelias savaites”, – pabrėžė dekanas. Policijos veiklos katedros vedėjas Egidijus Nedzinskas nauju darbuotoju taip pat nenusivylė. Pasak jo, buvęs Kaišiadorių policijos šefas dirba gerai.

Šefui „atiduodavo pagarbą”

Tačiau universiteto valdžios pasirinkimas nepatinka kai kuriems vidaus reikalų sistemos pareigūnams. ITĮPS vicepirmininkas Vytautas Bakas nustebo išgirdęs, kad būsimus policininkus mokys buvęs Kaišiadorių policijos komisariato vadovas.

„Kai pernai prasidėjo Kaišiadorių pareigūnų „sukilimas”, į susitikimą vykome drauge su profsąjungos pirmininku Tomu Vaitkunsku, – pasakojo V.Bakas. – Kai vienas pareigūnas pasakojo apie komisariato valdžios ir pavaldinių tarpusavio santykius, negalėjau patikėti. Pasirodo, patrulis, kai G.Aleksonis važiuodavo į darbą, turėdavo jam atiduoti pagarbą.”

Pasak Bako, jei pareigūnai pasakojo tiesą, tokį šefo elgesį galima palyginti su muštru, kuris „turbūt atitiktų generalinio komisaro pavaduotojo Kęstučio Tubio idealaus policininko viziją”.

Skundai pasitvirtino

G.Aleksonis Kaišiadorių policijos komisariatui vadovavo aštuonerius metus. Šiemet vasarį jam buvo surengta neeilinė atestacija. Netrukus komisaras Policijos departamente išgirdo nemalonų pasiūlymą – eiti žemesnes pareigas, todėl įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

Krizė Kaišiadorių policijoje brendo kelerius metus. Tirti pasipylusių skundų Vidaus reikalų ministerijos nurodymu vyko Policijos departamento pareigūnų grupė. Buvo konstatuota, kad 2006 metų birželio 29 dieną pasirašytame kolektyviniame policininkų kreipimesi išdėstyti teiginiai pasitvirtino.

Sėkminga karjera

G.Aleksonis neilgai buvo be darbo. Prieš keletą savaičių jis buvo pastebėtas Policijos departamente, tad po poros dienų pasklido kalbų, kad G.Aleksonis taps vienu Kauno vyriausiojo policijos komisariato (VPK) transporto poskyrio vadovų.

Kauno VPK personalo skyriuje LŽ sužinojo, kad G.Aleksonio kandidatūra iš tiesų buvo svarstoma, o netrukus jis „apsisprendė išeiti į pensiją”. Tačiau buvęs Kaišiadorių, o dar anksčiau Kauno policijos komisaras pasirinko dėstytojo karjerą.

Kuo neįtiko komisaras

Kaip jau skelbta, pernai birželį 46 Kaišiadorių policijos pareigūnai raštu kreipėsi į visuomenę, Policijos departamentą ir VRM dėl netinkamo darbo organizavimo, vadovo piktnaudžiavimo.

Anot pareigūnų, komisariate vyravo autoritarinis valdymas. Kaišiadorių policijos komisariato pareigūnams nepatiko kai kurie nepagrįsti ir neteisėti G.Aleksonio reikalavimai. Jo elgesys su pareigūnais esą pažeidė etikos normas.

Pasak kreipimosi autorių, atmosfera tarnyboje buvo tiesiog nepakenčiama, pareigūnai gniuždyti psichologiškai. Prieš kelerius metus Kaišiadorių rajono policijos komisariate atlikus psichologinį tyrimą įstaigos mikroklimatui nustatyti paaiškėjo: 80 proc. darbuotojų netenkino jų šefo vadovavimo stilius.

G.Aleksonis kaltintas ir tuo, kad esą spaudė pavaldinius: kviesdavo neeilinės pareigūnų atestacijos komisijas, žmonės negalėdavę susikaupti ir gerai atlikti savo pareigų. Darbą vienas po kito paliko keletas specialistų, o atmosfera buvo taip įkaitusi, kad pavaldiniai ketinę savo šefo nebeįleisti į komisariatą.

G.Aleksonis to meto situaciją vertino kaip „normalią darbinę”. „Esu darboholikas ir iš pavaldinių reikalauju gerai atlikti darbus. Sutinku, kad yra ir viršvalandžių problema, trūksta kelių darbuotojų. Manau, kad dėl susiklosčiusios situacijos ne aš esu kaltas”, – anuomet gynėsi komisaras.

„Maištauta” ir kitur

Pernai balandį prieš savo vadovą sukilo Kauno Žaliakalnio policijos komisariato pareigūnai. Jų skundas buvo tiriamas beveik metus. Galiausiai komisariato vadovas pakeitė darbą.

2006 metų vasarą buvo karšta ir Kėdainių policijos komisariato vadovui. Vienu metu šį komisariatą ketino palikti visi kriminalistai. LŽ žiniomis, konfliktą pavyko išspręsti gražiuoju. Savižudybių statistika taip pat negailestinga: iš gyvenimo pasitraukia vis daugiau jaunų pareigūnų.

Dekanas – optimistas

Policijos departamento atstovė spaudai Danutė Daunoravičiūtė LŽ teigė, kad policijoje besiklostanti situacija iš tiesų kelia nerimą. „Nežinau, koks stojančiųjų į Klaipėdos policijos mokyklą vidurkis, – prisipažino pašnekovė, – tačiau universiteto absolventai policijoje dirbti nenori.” Į policiją ateina tik 8 proc. Mykolo Romerio universiteto bakalaurų.

Dekano A.Butavičiaus tvirtinimu, į universitetą stojančiųjų balų skaičius didesnis: mažiausiai 13. Tačiau garantuoti, kad fakulteto absolventai dirbs policijoje, dekanas nesiryžo. Mat įgiję teisės bakalauro laipsnį studentai gauna diplomus, ant kurių nepažymėta, kad jie baigė būtent Policijos fakultetą.

D.Daunoravičiūtė pabrėžė šiuo metu vykdomą kampaniją, kai jauni gabūs žmonės kviečiami dirbti į policiją. Pasak atstovės spaudai, policijai reikalinga gera mokymo įstaiga.

A.Butavičius priminė, kad Romerio universitetas Klaipėdos policijos ir Visagino pasieniečių mokyklų gabiausius absolventus priima į antrąjį neakivaizdinio skyriaus kursą.

Ne muštras, o norma

Visą patirtį ir žinias būsimiems policininkams perteikti pasiryžęs ir G.Aleksonis. Jis tikisi šaliai parengti darbą išmanančius policininkus. Paklaustas, ko tikėtis iš būsimų pareigūnų, kurių žinios menkesnės nei vidutinės, G.Aleksonis atsakė apie tai negalįs spręsti. „Mano darbas yra gerai dėstyti, gerai išaiškinti dalyką ir parengti gerus pareigūnus,” – sakė pašnekovas. Jis pripažino esąs patenkintas nauju darbu. Apie būsimą atlyginimą nieko negali pasakyti, nes jo dar negavo. Tik prisiminus Kaišiadorių istoriją dėstytojas kiek nuliūdo.

– Kaip vertinate faktą, kad kelios dešimtys Kaišiadorių policininkų skundėsi dėl jūsų vadovavimo stiliaus?

– Normaliai. Žmonės turi teisę reikšti savo nuomonę.

– Kodėl palikote komisariatą?

– Išėjau į pensiją.

– Pareigūnai profsąjungos vadovams pasakojo, kad privalėdavo atiduoti jums pagarbą. Ar, jūsų nuomone, tai normalu?

– Iki šiol atiduodu pagarbą savo vadovybei, tai – normalus dalykas.

Aleksonis atsiprašė skubąs pas laukiančius studentus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.