Senutė įstūmė į teisinę aklavietę

Įstatymai negali apginti daugiabučio gyventojų, priverstų gyventi tarp iškraustytos senutės rakandų

Jau mėnuo, kai Panevėžyje, viename Ateities gatvės daugiabučių kiemų, riogso „spąstai”. Būtent taip daugiabučių gyventojai vadina sendaikčių krūvą, kuri jų kieme radosi vienam iš buto savininkų iškrausčius buvusios nuomininkės užgyventą turtą bei ją pačią. Likimo valiai palikti daiktai į daugiabučių kiemą vis dar tebemasina benamius.

Žmonės nerimauja, kad yra priversti nuolat budėti ir nenuleisti akių nuo jų kiemą užgriozdinusių daiktų, tarp kurių gali būti ir medikamentų, ir nuodų nuo graužikų ar tarakonų, kuriais domisi kieme žaidžiantys vaikai. Tačiau paliktų daiktų kaimynystę Ateities gatvės gyventojams teks kęsti dar ilgai – išgabenti jų niekas neturi teisės.

Pagalbos atsisakė

Daiktų savininkė, aštuntą dešimtį pradėjusi Petronėlė Ovsepian iškraustyta, kai buvę buto, kurį ši nuomojosi, savininkai jį pardavė. Kaimynų žiniomis, moteris šeimininkų buvo įspėta, kad išsikraustytų, siūlyta jos daiktus nugabenti į pageidaujamą vietą. Tačiau moteris atsisakė bet kokių paslaugų. Buto šeimininkams teko imtis iniciatyvos ją iškraustyti.

Pirmomis dienomis po iškraustymo P.Ovsepian prie savo daiktų nesirodė. Tačiau jie labai masino konteineriuose besirausiančius benamius, kurie, nepaisydami kaimynų perspėjimų, labai sparčiai mažino daiktų krūvą. Ilgainiui pasirodė ir daiktų savininkė, kuri į prašymus išsivežti juos nekreipė jokio dėmesio.

Panevėžio savivaldybės Socialinės paramos centro darbuotojai siūlė P. Ovsepian apsigyventi Nakvynės namuose. Žadėta pasirūpinti ir jos daiktais. Tačiau moteris visų siūlomų paslaugų atsisakė.

Jaučiasi lyg įkaitai

Buvę P.Ovsepian kaimynai teigia nuolat svarstantys, ką daryti su daiktais, suverstais po jų langais. Teisininkai išaiškino, kad tai – privataus asmens, kuris net nėra namo bendrijos narys, turtas, tad kur nors išgabenti jo nevalia.

Žmonės teigia net norėję visus P.Ovsepian daiktus sunešti į daugiabučio rūsį, tačiau konsultuodamiesi su teisininkais sužinojo, kad tai gali būti prilyginama svetimo turto pasisavinimui. Tai žmones privertė nuleisti rankas, tačiau nerimo dėl galimo pavojaus nesumažino. Jiems teliko apgailestauti tapus buvusios kaimynės įkaitais.

Ateities gatvės gyventojams niekuo padėti negali iškraustymo iš butų patirties turintis Panevėžio butų ūkio direktorius Gintaras Ruzgys, mat jis tarpininkauja tik teismo sprendimu iškraustant nemokius neprivatizuotų butų gyventojus.

Pasak G.Ruzgio, namas ir jo teritorija, kuriame butą nuomojosi P.Ovsepian, Butų ūkio paslaugų atsisakė, jį administruoja pati gyventojų bendrija, tad ji ir privalo rūpintis savo gyventojų gerove.

Rankos surištos

Panevėžio savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus vedėjo Antano Karalevičiaus teigimu, savivaldybė galėtų talkinti iš daugiabučio kiemo išgabenant daiktus tuo atveju, jei tam būtų teisinis pagrindas, tarkime, teismo sprendimas. Savo nuožiūra ar gyventojų prašymu savivaldybė negali imtis jokių juridinių sprendimų, kuriais remdamasi iškuoptų privačiam žmogui priklausančiais rakandais užgriozdintą kiemą. „Konstitucija garantuoja privataus turto nuosavybę, kurio liesti niekam nevalia”, – atsiduso A.Karalevičius.

Vilčių gyventojams nesuteikė ir savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėja Irma Masiliūnienė. Ji susidariusią padėtį pavadino teisine aklaviete.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.