Turistų srautai didina gidų deficitą

Nors uostamiestyje kasmet paruošiama po 30 ekskursijų vadovų, tačiau jų trūkumas nuolat jaučiamas, ypač prasidėjus kruizinių laivų sezonui.

Vasarą gidų poreikis išauga dar labiau. Tuomet anglakalbių turistų grupei tampa sudėtinga surasti, kas galėtų pravesti ekskursiją.

Klaipėdos kultūros ir turizmo informacijos centras (KTIC) kasmet paruošia apie 30 ekskursijų vadovų, tačiau jų poreikis būna gerokai didesnis.

Gidų trūkumas jaučiamas dėl gerokai išaugusių turistų srautų. Labiausiai trūksta mokančių anglų ir vokiečių kalbas gidų, nors šiuo metu jų suskaičiuojama apie 200.

KTIC direktorė Romena Savickienė minėjo, kad kartais pritrūksta ispanų, italų, lenkų kalbų gidų.

Pasak KTIC vadybininkės Jurgitos Neniškienės, jei būtų ruošiama daugiau gidų, nukentėtų kursų kokybė. Dabar jų parengimo kursai trunka nuo spalio iki gegužės, tam skiriant apie 250 valandų.

Gidams keliami reikalavimai – turėti aukštąjį išsilavinimą bei mokėti užsienio kalbą.

Klaipėdos apskrities gidų gildijos pirmininko Mariaus Serapino manymu, gidų pritrūksta ne dėl to, kad jų per mažai paruošiama. Tiesiog vasarą jie renkasi pelningesnius užsakymus ir geriau išvyksta su turistų grupe savaitei ar net kelioms po kitas šalis nei vieną dieną praleidžia uostamiestyje. Mat daugelis užsienio turistų grupių važiuoja ne tik į Lietuvą, bet ir kitas Baltijos šalis.

Kelionių agentūros, žinodamos situaciją, ieškoti gidų pradeda jau žiemą arba užsisako prieš mėnesį.

M. Serapinas minėjo, kad net baigus ekskursijų vadovų kursus ne visi šį darbą dirba. „Gidui nepakanka žinoti datas, vietas ar epochas. Reikia būti šios srities entuziastu ir mokėti bendrauti su žmonėmis”, – sakė jis.

Pasak pirmininko, paklausiausi Klaipėdos krašte yra vokiečių ir anglų kalbų gidai. Kartais prireikia švedų kalbos, tad šaukiamasi kolegų pagalbos iš Vilniaus. Užklausimų sulaukiama dėl japonų ir kinų kalbų gidų, kuriuos taip pat tenka kviestis iš sostinės.

Anot KTIC vadybininkės, turistų srautų suaktyvėjimas Klaipėdoje prasidėjo šį mėnesį. Čia jau lankėsi svečiai iš Vokietijos, Švedijos, Australijos, Šveicarijos bei kitų šalių.

Šiemet pirmasis kruizinis laivas į uostamiestį atplauks vėliau nei pernai – gegužės 20 dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.