Klaipėdietės viešnagė Venesueloje: „Džiaugiuosi, kad nenušovė”

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM), į nesaugių turistams šalių sąrašą įtraukusi populiariąją Turkiją, apie pavojus, tykančius Venesueloje, papildomai perspėti tautiečių neketina.

Tuo metu po ginkluoto apiplėšimo šioje šalyje klaipėdietės Virginijos Klimienės niekas nepriverstų dar kartą leistis kelionėn nei į Venesuelą, nei į kitą šalį.

Praėjus savaitei po išgyventų kraupių įvykių, klaipėdietė pasiryžusi į nuostabius užsienio kurortų paplūdimius skalaujančias turkio spalvos bangas žiūrėti tik per televizorių.

Nuostabi pradžia

V. Klimienė į 9 dienų trukmės poilsinę kelionę Margaritos saloje išsiruošė su savo drauge, pasinaudojusi vienos kelionių agentūros perpus pigesniu paskutinės minutės pasiūlymu.

– Kai atvykome į salą, mumis rūpinosi olandų firma „Q-International”, būtent per ją oficialiai ir užsisakėme trijų dienų trukmės ir 185 dolerius kainuojančią išvyką į žemyninę Venesuelą. Tą pačią kelionę vadinamieji vietiniai piratai siūlė pigiau, tačiau ne pirmą kartą viešėjau užsienyje ir žinojau, kad rizikuoti neverta.

Į žemyninę Venesuelą iš viešbučio, kuriame gyvenome su drauge, keliavome šešiese: dar du vilniečiai studentai, vienas turistas iš Austrijos ir angliškai kalbantis gidas.

Išvyka prasidėjo puikiai: iš pradžių valandą plaukėme laiveliu, ant kranto mūsų laukė autobusiukas su vairuotoju. Gėrėjomės nuostabia gamta: apelsinų ir mandarinų giraitėmis bei flamingais, įspūdingais kalnais.

Pakeliui trumpam stabtelėjom ties vietinių gyventojų trobesiais ir buvome pašiurpę nuo to, ką išvydome. Žmonės iš tiesų ten gyvena skurdžiai ir džiaugiasi kasdien turėdami maisto ir vandens.

Nenumatytas maršrutas

Pirmąja numatyta išvykos stotele tapo vienas didžiausių pasaulyje urvų: „Tačiau atvykome pirmadienį – antrąją Velykų dieną, todėl įėjimas į urvą buvo uždarytas. Tada gidas tai pasiūlė kompensuoti apžiūrint netoliese esantį krioklį.

– Už pusvalandžio mediniu takeliu su turėklais pasiekėme šį tašką. Ties įspūdingo aukščio kriokliu fotografavomės, gėrėjomės delno dydžio skraidančiais drugeliais. Po to visa kompanija prisėdo trumpam atokvėpiui šalia krioklio, ant akmenų.

Netrukus pamatėme mūsų link artėjančius tris smulkaus sudėjimo vyrus su juodais tamsiais akiniais. Jie demonstratyviai laikė revolverius, ir iš pradžių pagalvojome, kad jie – kokie nors „animatoriai”. Tačiau kai vienas vyriškis panoro iš atokiau stovėjusio austro atimti profesionalią filmavimo kamerą, o, šiam pasipriešinus, trenkė ginklu turistui per galvą, supratome, kad čia ne šou.

Tada kitas užpuolikas pribėgo prie gido, atėmė jo mobilųjį telefoną, visą jį apieškojo. Rodydami mums prie lūpų pridėtus pirštus, kad tylėtume, priėjo prie mūsų ir kažką ispaniškai pareiškė.

Jie šlykščiai apgrabaliojo, pasiėmė mano laikrodį, fotoaparatą, nuo pirštų liepė nusiimti du žiedus: vestuvinį ir kitą man labai brangų – ne pinigine prasme – žiedą. Nuo kaklo nuėmė ir kelioninę mažytę piniginę, kurioje buvo pasas ir keli šimtai dolerių… Tą akimirką pagalvojau, kad rekomendacijos turistams pinigus ir dokumentus turėti su savimi, – visiškai neteisingos.”

Revolverio taikiklyje

Tačiau plėšikai netrukus klaipėdietę sugrąžino į žiaurią realybę: nukritus nuo galvos akiniams, moteris juos pasikėlė. Tada ji pajuto į galvą iš nugaros pusės įremtą šaltą ginklą, revolverį užtaisė bei tiesiai į ją nukreipė ir priešais stovėjęs plėšikas.

Pasak V. Klimienės, kovinį veiksmo filmą primenantys įvykiai tuo nesibaigė: užpuolikai suguldė šešeriukę ant akmenuotos žemės, o patys pasišalino: „Tada ėmėme galvoti, kas bus toliau: ar nušaus, ar išprievartaus, ar sumuš. Draugė spėjo, kad šaus į kojas, kad nepabėgtume. O aš mintyse svarsčiau – ar žmogus greičiau miršta nuo šūvio į galvą, ar į širdį?

Regis, praėjo visa amžinybė, kol pakilęs nuo akmenų gidas paragino mus tyliai judėti. Tada džiaugiausi, kad nenušovė…”

Šokiravo diplomatas

Laimingai autobusiuką pasiekę nelaimėliai pirmiausia nuskubėjo į netoliese įsikūrusį Karipės miestelį, kur kraujais pasruvusiam austrui ligoninėje buvo susiūta žaizda galvoje.

Po to nukentėjusiųjų laukė dar vienas šokas: nors olandų agentūra ne tik padengė pusę išvykos į žemyninę Venesuelą kainos, bet ir padėjo susisiekti su Lietuvos garbės konsulu Venesueloje, pastarojo patarimai lietuvaičius nemaloniai nustebino.

„Aš viešbutyje turėjau pagrobto paso kopiją bei asmens identifikavimo kortelę, tačiau kiti lietuvaičiai liko visiškai be dokumentų. Garbės konsulas Venesueloje Borisas Petrasevičius aiškino, esą visi reikalai Lietuvos URM jau tvarkomi, bet reikės laukti keletą mėnesių. Dėl skubesnės pagalbos jis pasiūlė kreiptis į ministeriją per pažįstamus arba į dainininkui Žilvinui Žvaguliui Margaritos saloje priklausantį barą „Labas”.

Galop, likus kelioms dienoms iki viešnagės pabaigos, turistais pasirūpino Nyderlandų ambasada, o patys nukentėjusieji pusantros dienos bendravo su vietos policija.

Klaipėdietės teigimu, nors į Lietuvą ji grįžo sėkmingai, tačiau iki šiol negali suvokti, kad visa tai nutiko būtent jai: „Prieš tai netikėjau ir draugų pasakojimais apie Margaritos saloje turistų tykančius pavojus. Pavyzdžiui, buvau perspėta, jog į viešbučius įsibrauna durklais ginkluoti plėšikai, tačiau tada tokios kalbos man kėlė tik šypseną.

Poilsiavau nesaugiais vadinamuose Tailande ir Egipte, tačiau nieko panašaus neteko patirti.”

Į sąrašą neįtrauks

Apie šį kraupų incidentą informuota Lietuvos URM Venesuelos skelbti pavojinga šalimi nesiruošia. Anot ministerijos atstovės Aušros Semaškienės, kriminalinės veikos nėra pagrindas skelbti vieną ar kitą šalį pavojinga turistams.

Šiuo metu URM nerekomenduoja Lietuvos piliečiams vykti į 37 valstybes, kurios vadinamos pavojingomis. Tarp jų – Šri Lanka, Indija, Izraelis, Indonezija, Afganistanas, Irakas, Sudanas.

Vadinamajame „juodajame” sąraše šiuo metu atsidūrė ir dar 27 šalys, į kurias vykstant rekomenduojama imtis ypatingų saugumo priemonių. Tarp jų – ne tik Rusija ar Kolumbija, bet ir valstybės, į kurias driekiasi lietuvaičių turistiniai maršrutai: Egiptas, Tailandas, ir Turkija.

Tuo metu Valstybinio turizmo departamento (VTD) atstovai pabrėžia, kad poilsis pamėgtose ar naujai atrandamose šalyse turistams nėra ir negali būti griežtai draudžiamas.

VTD Informacijos, analizės ir kontrolės skyriaus vedėja Rima Jakytė neslėpė, kad ją šokiravo lietuvių patirtas košmaras Venesueloje. Tačiau sykiu ji pabrėžė, kad nuo tokių incidentų nėra niekas apsaugotas, ypač tie turistai, kurie taupo pinigus ir keliauja po svečius kraštus savarankiškai.

„Mūsų šalies kelionių organizatoriai laikosi visų Europos Sąjungos reikalavimų, todėl galima rizika yra minimali. Kas kita, kai turistai išsiruošia į keliones neorganizuotai ir naudojasi vietos gyventojų siūlomomis paslaugomis”, – sakė R. Jakytė.

Šiais metais ne tik dėl stichinių nelaimių, bet ir dėl kriminalinių išpuolių bei nelaimingų atsitikimų įvairiuose pasaulio kampeliuose nukentėjo šimtai turistų: Egipto kurortuose Šarm el Šeiche nuskendo keli Rusijos piliečiai, turistų gyvybes nusinešė potvynis Tailande ir sprogimas Beleko kurorte Turkijoje.

Kinijoje gidas peiliu sužalojo keliasdešimt turistų, žmonių aukų neišvengta apsivertus katamaranui Ramiajame vandenyje, netoli Havajų salų.

Ne vienam europiečiui prireikė medikų pagalbos, kai Afrikos šalyse juos sužalojo drambliai, gedulingos žinios pasiekė ir Prancūziją, kai Turkijoje nukritus sraigtasparniui, nukentėjo 50 šios šalies piliečių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.