F-Secure siūlo sukurti naują domenų zoną bankams ir finansinėms institucijoms

Kompanija F-Secure pasiūlė ICANN sukurti naują domenų zoną finansinėms institucijoms. Svariausias argumentas yra tai, kad tokia galimybė leis sustiprinti vartotojų apsaugą nuo švejybos (phishing).

Šiuo metu įsilaužėliai dažnai kuria apgaulingas bankų svetaines, domenų varduose, kurie skiriasi nuo tikrųjų viena raide ar išvis nėra panašūs. Vėliau vartotojai yra įviliojami į šias svetaines, siunčiant jiems melagingus elektroninius laiškus, kurių siuntėjas neva yra tam tikra finansinė institucija. Vėliau prisijungimo duomenys yra perimami įsilaužėlių ir naudojami savo reikmėms.

Naujoji zona .safe (angl. saugus) leistų sumažinti tokių machinacijų skaičių iki minimumo – vartotojas, pastebėjęs, jog domenas yra .safe zonoje, būtų įsitikinęs, jog pateko ten kur reikia. Saugumą ketinama užtikrinti, vykdant griežtą finansinių institucijų atranką, todėl potencialiems nusikaltėliams priėjimas prie .safe zonos būtų užkirstas. F-Secure siūlo domenų registraciją vykdyti pačiai ICANN, arba pasitelkus tik pačią aukščiausią reputaciją turinčius registratorius.

Nauja domenų vardų zona turi ir tam tikrų minusų – nedaugelis kompanijų ryšis būti nuodugniai patikrinamos dėl naujo domeno gavimo. Taip pat naujas domeno vardas pareikalautų papildomų išlaidų reklamai ir vartotojų informavimui. Pavyzdžiui, daugelis aviakompanijų iki šiol neturi domeno .aero zonoje, ką jau kalbėti apie sudėtingiau pasiekiamas profilines zonas.

Švejybos problema kiekvienais metais vis aštrėja – sukčių skaičius intensyviai auga, jų techninis pasirengimas gerėja, tačiau nusikaltėliai tampa vis įžūlesni ir tingesni. Vien per praėjusių metų gruodį buvo užfiksuoti 23 787 švejybos bandymai JAV teritorijoje. Lietuvos vartotojų, susiduriančiųjų su švejyba, skaičius sudarė 2,2 proc. RRT vykdytos apklausos dalyvių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.