Žolių atspaudai suteiks daugiau jaukumo

Leonardo da Vinci jau XVI amžiuje rašė apie žolių atspaudus. Botanikai, norėdami gauti savo tirtų augalų atspaudus, laikydavo juos virš žvakės ar aliejinės lempos liepsnos, kol šie pajuosdavo, o tada prispausdavo prie popieriaus lapo. Taip atsirasdavo nors ir nedailus, tačiau palyginti tikslus atvaizdas. Laikas bėgo, žmonės išrado spausdinimo dažus, kurie leido padaryti atspaudą ryškesnį, išraiškingesnį, buvo geriau matyti visos detalės. Spausdinimo technika vis tobulėjo. Išpopuliarėjo spausdinimas pustoniais ir spalvota fotografija, todėl nebeliko būtinybės ilgai vargti gaminant natūralių augalų atspaudus.

Vis dėlto šia technika ir šiandien galime naudotis savo malonumui. Tokiu būdu atspausti paveikslėliai turi senovinio žavesio. Taip gali būti dekoruojami atvirukai, laiškų popierius, kartono dėžutės ar dienoraščiai. Kai turėsite daugiau įgūdžių, galėsite įrėminti savo darbelius ir pasikabinti ant sienos.

Pasirengimas

Giedrą, saulėtą dieną prisirinkite lapų ir jaunų ūglių. Sudėkite juos po vieną tarp storos knygos lapų ir suspauskite. Tą knygą prislėkite kokiu nors sunkiu daiktu. Tikslas – taip išdžiovinti augalą, kad šis taptų kuo plokštesnis. Pavieniai lapai susiploja labai greitai, o šakelėms gali prireikti ir dviejų dienų.

Geriausia rinktis laikraštinį popierių – jis minkštas, gerai sugeria drėgmę. Tinka ir minkštas sugeriamasis popierius.

Galite naudoti vandenyje tirpų rašalą ar akvarelę. Dažymo metodika truputį skiriasi. Ir vienu, ir kitu atveju reikės stiklo lakšto.

Dekoravimas rašalu

1. Stiklo lakštą padenkite rašalu.

2. Ant stiklo apatine puse padėkite suslėgtą augalą.

3. Minkštu teptuku visą augalą ištepkite rašalu (tik stenkitės nepajudinti jo iš vietos). Tai daryti pradėkite nuo vidurio. Jei dedate lapą, braukite pagal jo gyslas, jei šakelę – žiūrėkite, kad būtų padengtas visas stiebas. Visuomet braukite nuo vidurio kraštų link.

4. Pincetu paimkite augalą ir apatine puse į viršų padėkite ant laikraštinio popieriaus. Stenkitės, kad judesiai būtų kuo tikslesni.

5. Augalą užklokite popierine servetėle. Ties viduriu prispauskite jį pirštu.

6. Rodomojo piršto pagalvėle, pradėdami nuo vidurio, kraštų link iki pat kontūro, spaudykite augalą. Netrinkite. Turite spūstelėti, atkelti pirštą, vėl spūstelėti ir vėl atkelti. Kruopščiausiai reikia apdoroti stiebus.

7. Nuimkite dengiantįjį popierių ir pincetu nukelkite augalą.

Jei užtepėte per daug rašalo, atspaudas bus labai tamsus, nematysite detalių. Jei užtepėte per mažai ar nevienodai stipriai spaudėte visas augalo dalis, atspaudas bus blyškus, detalės neryškios. Jeigu augalas slystelėjo, atspaudas bus išskydęs.

Nieko nelaukdami viską pakartokite dar sykį.

Kaip naudotis akvarele

Laikraštinis popierius turi būti drėgnas. Paklokite jį tarp drėgnų popierinių servetėlių ir uždenkite polietilenu. Kol drėks, paruoškite augalus.

1. Stiklo lakštą ištepkite akvarele – dažai turi būti tirštos grietinės konsistencijos. Pasistenkite, kad sluoksnis būtų kuo vienodesnio storio.

2. Ant stiklo padėkite augalą (apatine puse į viršų) ir, prilaikydami jį tokioje padėtyje, perbraukite muiliname vandenyje sudrėkintu teptuku – geriau prikibs dažai.

3. Braukdami nuo vidurio kraštų link padenkite dažais visą augalą. Stenkitės, kad jų sluoksnis būtų kuo vienodesnio storio ir kad neliktų neišteptų lopinėlių.

4. Nuo laikraštinio popieriaus nuimkite drėgnas servetėles – popierius turi būti sudrėkęs tolygiai. Tada viską darykite taip kaip naudodami rašalą.

Jei esate pradedantieji, rinkitės tik vieną spalvą, tačiau įgudę galėsite darbuotis ir keliomis.

Paruošti augalai gali būti naudojami kelis kartus. Tik leiskite rašalui ar akvarelės dažams išdžiūti. Likučius padėkite kitam kartui. Deja, su trapiais žiedais to nepavyks padaryti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.