„Klaipėdos nafta” sėkmingai atlaiko rinkos iššūkius

Nepaisant to, kad pagrindinis klientas – koncernas „Mažeikių nafta” – smarkiai sumažino šviesiųjų naftos produktų eksportą, AB „Klaipėdos nafta” šiemet planuoja išlaikyti nemažėjančias perpylimo apimtis.

Tokių rezultatų tikimasi pasiekti pernai pasirašytų sutarčių su Baltarusijos ir Rusijos naftos produktų tiekėjais dėka.

Atsižvelgiant į tai, kad tarptautinė konkurencija tampa vis nuožmesnė, valstybės kontroliuojama Klaipėdos uosto kompanija savo pajėgumus ir toliau stiprins modernizuodama technologijas. Šiam tikslui šiemet įmonės valdyba numatė skirti 9 mln. litų.

Išaugo pelnas

Anot „Klaipėdos naftos” generalinio direktoriaus Jurgio Aušros, pernai terminalas perpylė 5,5 mln. tonų naftos produktų. Įmonės krovos rodikliai galėjo būti žymiai prastesni, nes dėl pernai spalį „Mažeikių naftoje” kilusio gaisro smarkiai sumažėjo šio koncerno šviesiųjų naftos produktų eksportas.

Reaguodama į susiklosčiusią situaciją, „Klaipėdos naftos” vadovybė sugebėjo pasiekti, kad išaugtų tamsiųjų naftos produktų vežimas iš Rusijos ir Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų.

„Pritraukti produkcijos srautai iš Rytų leido įmonei pasiekti geresnių finansinių rezultatų. 2006 metais „Klaipėdos nafta” gavo 12,8 milijono litų grynojo pelno”, – sakė J. Aušra.

Rytoj vyksiančiam eiliniam akcininkų susirinkimui bus siūloma dividendams skirti 6,12 mln. litų. Didžioji dalis šios sumos atiteks valstybei, kuri per Ūkio ministeriją valdo 70,63 proc. įmonės akcijų. Likusios akcijos priklauso fiziniams Lietuvos ir užsienio asmenims bei kitų šalių bendrovėms.

Pernai „Klaipėdos nafta” grąžino 15,28 mln. litų paskolų. Šiemet numatoma grąžinti 12,8 mln. litų kreditų.

Įmonė planuoja, jog 2007-aisiais jos pardavimų apimtys išaugs 2,69 mln. litų – iki 75,9 mln. litų. Tikimasi gauti 8,8 mln. litų ikimokestinio pelno.

Pritraukta rusiška nafta

Įmonės valdybos patvirtintuose 2007-ųjų planuose numatyta perpilti 5,8 mln. tonų įvairių naftos produktų. Per pirmąjį šių metų ketvirtį „Klaipėdos nafta” jų perpylė 1,56 mln. tonų. „Mažeikių naftos” produkcija sudarė tik apie 20 proc. krovos (anksčiau Mažeikių koncerno dalis siekdavo apie 80 proc.).

„Tokių rezultatų visų pirma pavyko pasiekti dėl to, kad pritraukėme klientų iš Rusijos. Itin reikšminga yra ir tai, kad pavyko pasiekti ilgalaikius susitarimus su klientais iš Rytų, kad jie savo produkciją į Vakarus per „Klaipėdos naftą” eksportuos ne tik šaltuoju metų periodu, kai dėl klimato sumažėja kitų Baltijos jūros naftos terminalų pralaidumas, bet ir vasarą”, – sakė „Klaipėdos naftos” komercijos direktorius Ričardas Milvydas.

Anot jo, šviesiųjų „Mažeikių naftos” gaminamų naftos produktų srauto padidėjimo tikimasi sulaukti tik metų pabaigoje.

„Prognozuojame, kad šiemet Mažeikių koncerno produkcija sudarys apie 40-50 procentų mūsų įmonės krovos”, – teigė komercijos direktorius.

Toliau plės krovos galimybes

Pasak „Klaipėdos naftos” technikos direktoriaus Algimanto Žičkaus, pernai bendrovė į technologijų atnaujinimą investavo 13,3 mln. litų. Didžioji dalis šių investicijų buvo skirta dviejų universalių, didžiausių Klaipėdos uoste naftos produktų rezervuarų (kiekvieno talpa yra 32 250 kubinių metrų) statyboms.

Šiemet investicijoms numatyta skirti 9 mln. litų. Jos, anot A. Žičkaus, bus skirtos šešiems projektams įgyvendinti.

„Bus atlikti technologinių linijų modernizavimo darbai. Juos užbaigus, bus galima per mėnesį papildomai priimti iki 100 000 tonų šviesiųjų naftos produktų”, – aiškino A. Žičkus.

Kadangi „Klaipėdos nafta” šiemet planuoja perpilti žymiai daugiau tamsiųjų naftos produktų, nuspręsta padidinti šių produktų perpylimo našumą geležinkelio estakadose. Tam reikia rekonstruoti šilumokaičius, šildančius cisternose atgabentą mazutą šaltuoju metų laiku. Po tokios rekonstrukcijos ne tik perpus sumažės krovos laikas, bet ir bus pasiektas ekonominis efektas – sumažės sunaudojamų dujų, vandens, elektros kiekiai.

Dėmesys aplinkosaugai

Pernai Maskvoje vykusiame Tarptautinio dujų, naftos ir produktų eksportuotojų ir importuotojų kongreso bei naftos terminalų apdovanojimuose „Oil Terminal-2006” buvo konstatuota, kad „Klaipėdos naftos” terminale yra įdiegti vieni geriausių inžinerinių ir technologinių sprendimų Europoje, o uostamiesčio įmonė yra vienas saugiausių aplinkosaugos požiūriu terminalų Senajame žemyne. Visgi „Klaipėdos nafta” ir šiemet numato investuoti į aplinkosaugą.

„Siekdami dar labiau sumažinti angliavandenilių garų išmetimą į atmosferą aštuoniose šviesiųjų naftos produktų talpyklose įrengsime dvigubą plūdriųjų stogų sandarinimą”, – sakė technikos direktorius A. Žičkus.

Šiemet bus kapitališkai remontuojamos ir dvi iš trijų nuo 1985 metų eksploatuojamų valymo įrenginių talpyklos. Šiose talpyklose laikomi balastiniai ir lijaliniai tanklaivių vandenys, įmonėje surenkami gamybiniai bei lietaus vandenys. Vien pernai „Klaipėdos nafta” savo biologinio valymo įrenginiuose, kurių technologija neturi analogų Europoje, išvalė 374 tūkst. tonų užteršto vandens.

Darbuotojams – parama

Šiuo metu „Klaipėdos naftoje” dirba apie 300 žmonių. Akcininkų susirinkimui bus siūloma iš 2006 metų pelno metinėms išmokoms, darbuotojų premijoms bei mokėjimams, numatytiems kolektyvinėje sutartyje, skirti 1,55 mln. litų.

Bendrovėje jau daugelį metų galioja reguliariai atnaujinama kolektyvinė sutartis. Joje numatyti ne tik darbo laiko ir darbo apmokėjimo, bet ir socialinės rūpybos klausimai. Pašalpos darbuotojams mokamos gimus vaikui, mirus šeimos nariui, jubiliejų progomis ar dėl sunkios materialinės padėties.

Pernai bendrovė parėmė savo darbuotojus, auginančius mokyklinio amžiaus vaikus, daugiavaikes šeimas, pagal asmeninius prašymus mokėjo įvairaus dydžio pašalpas.

„Klaipėdos nafta” skiria didelį dėmesį darbuotojų sveikatos priežiūrai. Jiems yra teikiamos įvairios sveikatingumo paslaugos įmonės medicinos punkte. Eilinių arba neapmokamų atostogų metu darbuotojai turi galimybę gauti profilaktinio reabilitacinio gydymo paslaugas VšĮ Jūrininkų ligoninėje ir poilsio namuose „Baltija” Palangoje, už jas apmoka įmonė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.