Erkėms žiemos miegas baigėsi anksčiau

Suaktyvėjusios erkės vėl ragina prisiminti atsargumo priemones. Šiemet daugiau nei įprastai pastebėta erkių lervų, taip vadinamų nimfų, kurios ne mažiau pavojingos nei suaugusios.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro entomologė Danguolė Kisielienė sakė, kad erkių nimfų galėjo padaugėti dėl šiltesnių nei įprasta orų.

Užkrečiamas ligas gali perduoti kelios erkių kartos, tad nimfos ne mažiau pavojingos už suaugusias erkes, tuo labiau, kad jos dėl savo smulkumo labiau primena mažus juodus taškelius. Kad erkių lervos būtų geriau matomos, žmonėms patariama nešioti šviesius drabužius.

Pirmosios erkės šiemet pastebėtos šiek tiek anksčiau nei pernai – kovo 23 dieną (praeitais metais – šešiomis dienomis vėliau) Giruliuose.

Pasitaikė metų, kai pirmosios erkės buvo aptiktos kovo 8-ąją. Tai esą priklauso nuo oro temperatūros, nes jos pabunda įšilus iki 5-7 laipsnių. Didžiausias erkių aktyvumas fiksuojamas gegužės-birželio mėnesiais.

Šiemet daugiau erkių, kaip ir visada, pastebėta Giruliuose, nors situacija stebima ir kitose vietovėse: Pajūrio regioniniame parke, Smiltynėje, Melnragėje.

D. Kisielienė priminė, kad vaikščiojant parkuose ar skveruose reikėtų rinktis takelius, žiūrėti, kur sėdama. Geriausiai nuo erkių platinamų ligų apsaugo skiepai.

Entomologė priminė, kad aptikus erkę, įkandimo vietos nereikėtų tepti riebalais, o stengtis ją ištraukti sukant prieš laikrodžio rodyklę. Nepavykus ištraukti ar pastebėjus paraudimą, kreiptis į medikus.

Pernai Klaipėdos mieste erkiniu encefalitu užsikrėtė 5 gyventojai, Klaipėdos apskrityje – 15, Laimo liga atitinkamai – 36 ir 66.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.