Skilę liberaldemokratai apsišaudė

Į uostamiesčio Tarybą patekę ir į dvi stovyklas skilę keturi liberaldemokratai mojuoja karo kirviais – abi pusės partijos Drausmės komisijai išsiuntė kritikos kupinus pareiškimus.

Kas bus prikaltas prie kryžiaus, paaiškės šiandien per Drausmės komisijos ir partijos valdybos posėdžius.

Jau dabar aišku, kad yra oficialiai suformuota „Tvarkos ir teisingumo” (liberalų demokratų) frakcija Taryboje, kurioje – Valerijonas Bernotas ir Benas Šimkus.

Jų bendrapartiečiai Egidijus Sabataitis ir Lilija Skovronskienė Klaipėdos merui Rimantui Taraškevičiui įteiktame dokumente nepasirašė.

Reikalauja atsiprašyti

Uostamiesčio libdemų skilimo istorija virto pareiškimų partijos vadovybei kurpimu.

E. Sabataitis ir L. Skovronskienė pirmadienį išsiuntė raštą, kuriame išdėstė savo poziciją ir kritikavo B. Šimkų su V. Bernotu.

„Mūsų partija, pradėdama derybas dėl koalicijos sudarymo su Liberalų sąjūdžio ir konservatorių atstovais, išsiderėjo šešis postus: mero patarėjo, pirmojo vicemero, Teritorijų planavimo, Socialinių reikalų komitetų bei Privatizavimo komisijos pirmininkų ir Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo.

Mūsų atstovams perbėgus į kitą pusę mes netekome mero patarėjo, Teritorijų planavimo komiteto pirmininko ir Administracijos direktoriaus pavaduotojo postų. Pirmasis vicemeras jau tapo paprastu vicemeru. Mes neprisiimame atsakomybės už šių postų praradimą, nes apie juos išrinktoji Taryba net į kalbas nėjo derybų metu”, – rašoma pareiškime.

Toliau dėstoma, kad vadinamojoje Permainų koalicijoje esą liberaldemokratai būtų buvę lygiaverčiais partneriais, o greta neva silpnesnio Liberalų sąjūdžio mero Artūro Šulco partijos deleguotas vicemeras būtų padėjęs geriau pasiruošti artėjantiems Seimo rinkimams.

Daroma prielaida, jog dabartinė opozicija esą per pusę metų suardys liberalcentristų ir socialdemokratų koaliciją.

Teigiama, kad V. Bernotas ir B. Šimkus neva asmeniškais sumetimais klaidino ir manipuliavo informacija, perduodama į Vilnių apie neva nedidėjančią koaliciją, nors patys aktyviai agitavo Rusų aljansą jungtis su R. Taraškevičiaus renkama komanda.

V. Bernotas ir B. Šimkus kaltinami šmeižtu ir koalicijos, su kuria anksčiau buvo pasirašę susitarimą, skaldymu. Neva jau po pirmojo Tarybos posėdžio tapo aišku, kas yra kas, nes už Permainų koaliciją balsavę liberaldemokratai jos neišdavė.

Drausmės komisijos prašoma įvertinti V. Bernoto ir B. Šimkaus vedamą politiką, kuri ardo partijos narių gretas ir įpareigoti viešai atsiprašyti rinkėjų už išduotą pasitikėjimą pakeisti valdžią ir vykdyti mieste permainas.

Suspenduos narystę?

Savo ruožtu pareiškimą pirmadienį Drausmės komisijai išsiuntė ir V. Bernotas su B. Šimkumi.

Pastarieji E. Sabataitį ir L. Skovronskienę kaltina partijos nurodymų nevykdymu, kadangi buvo nepaisyta partijos Prezidiumo ir Danės bei Marių skyrių tarybų rekomendacijos paremti R. Taraškevičiaus koaliciją.

„Vakarų ekspresui” V. Bernotas teigė, kad pašalinti iš partijos kolegų nesiūloma, tačiau suspenduoti jų narystę – taip.

„Šitaip negalima tokių žaidimų žaisti. Nedera savarankiškai sugalvoti, kaip elgtis, reikia vykdyti partijos organų sprendimus. A. Šulco komanda žadėjo, kad renkant merą bus 19 balsų, tačiau tiek surinkti nepavyko ir liko vos vieno balso persvara – 16. Net liberalas Vytautas Grubliauskas pasakė, kad 16 – ne koalicija, ir pasirinko darbą Seime. Mums tai turėjo didelės įtakos. Jei jau jų kolegos į parlamentą laksto, tai kaip mums? „Ant durniaus” likti?” – stebėjosi V. Bernotas.

Jis tikino, kad Permainų koalicijoje būtų likę, jei būtų pavykę užtikrinti bent 18 Tarybos narių paramą.

Mūsų dienraščiui liberaldemokratų Drausmės komisijos pirmininkas Stasys Karčinskas sakė, kad abu pareiškimai bus svarstomi, o iš pirmojo žvilgsnio „nieko baisaus neįvyko, tiesiog užaštrintus kampus reikėtų kiek užapvalinti”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.