Girti paaugliai tapo vežėjų košmaru

Atšilus orui, uostamiesčio autobusuose pradėjusių siautėti girtų paauglių agresija ir grasinimai vairuotojams privertė vežėjus imtis radikalių priemonių.

Išdraskytos sėdynės, cigarečių dūmų kamuoliai, muštynės autobusuose, šlapimo balos, o neretai ir išdaužyti langai perpildė pajūrio maršrutus aptarnaujančių vežėjų kantrybę.

Užvakar Viešosios policijos pareigūnams buvo išdalinti nemokamo pravažiavimo bilietai. Nuo šiol policininkai patruliuos ne tik gatvėse, bet ir vietinių maršrutų autobusuose. Padidinto dėmesio sulauks Melnragės ir Girulių maršrutai – būtent juose pavasario metu kyla daugiausiai incidentų.

Tiesa, pareigūnai mano, kad budėjimas autobusuose – viso labo trumpalaikio poveikio priemonė.

Nuo girtų jaunuolių agresijos vežėjai galėtų apsisaugoti įsigydami radijo ryšio stoteles arba įsirengdami bendrą dispečerinę, per kurią policininkai gautų greitą informaciją apie vykstantį incidentą. Tačiau toks siūlymas vargu ar bus įgyvendintas – vežėjai tikina minėtai įrangai neturintys pinigų.

Į Melnragę – kaip į katorgą

Bendrovės „Pajūrio autobusai” vairuotojas Arūnas net neslepia, kad kiekvieną pavasarį važiavimas į Melnragę jam kelia baimę.

Praėjusio penktadienio vakarą Melnragės stotelėje į autobusą sulipo gal 15 girtų paauglių. Kiek pavažiavus pradėjo tarpusavyje pyktis, susimušė. Arūnas sustabdė autobusą, bandė siautėjančius vaikinus sudrausminti, tačiau šie ėmė jam grasinti. Vairuotojas spėjo iškviesti policininkus, o jie „Žemaitijos” stotelėje paauglius sulaikė.

Šįkart incidentas baigėsi sėkmingai, tačiau taip būna retai.

„Kiekvieną savaitgalį, vakarais, kai Melnragėje vyksta diskotekos, iš jų girti jaunuoliai patraukia į Klaipėdą. Pavyzdžiui, vieną savaitgalį sugriuvo minia paauglių ir pradėjo rūkyti. Prieinu, sakau vyrai raminkitės, tai tie man: „Dar pamokysi, kaip gyventi, pats iš autobuso savo kojom neišlipsi – išnešim”.

Pagrasinau policiją iškviesti, vyrukai savo ruožtu pagrasino stiklus išmušti. Vienas iš jų net į priekį atsisėdo – stebėjo, ar neskambinu mobiliuoju. Tokių istorijų jums ne vieną galiu papasakoti. Maršrutai į pajūrį mums patys pavojingiausi”, – atviravo Arūnas.

6-ojo maršruto vairuotojui kartą teko net išlaipinti keleivius, nes paaugliai autobuse besiaiškindami santykius į darbą paleidę dujų balionėlius. Keleiviams pradėjus dusti, vairuotojas buvo priverstas sustoti ir pravėdinti autobusą.

Kerštauja

Praėjusį savaitgalį gelbėti „Pajūrio autobusų” vairuotojų policininkai skubėjo ne kartą.

Kerštaudami paaugliai išmušė langą, išplėšė sėdynes. Tokių grupuočių baiminasi ir kiti keleiviai, todėl tik įlipę skuba įsitaisyti autobuso priekyje.

Bendrovės direktorius Leonas Šiaulys sako, kad jeigu vairuotojai stotelėje pastebi įtartiną girtų jaunuolių gaują, turi teisę jų neįlaipinti.

Kartą taip ir pasielgė, tačiau įsiutę nepilnamečiai nepatingėjo vairuotojo patykoti galinėje stotelėje – ten iškūlė autobuso langus, o kol atvyko pareigūnai, kerštautojų ir pėdos ataušo.

Kitas šios bendrovės vairuotojas Jonas sako, kad vairuotojai savo transporte jaučiasi lyg įkaitai – net ir gintis negali, nes nežino, ar nebus nubausti už tai, kad trinktelėjo nepilnamečiui.

Pajūrio maršrutų vairuotojai dienraščiui vardijo ir galimas priežastis, dėl kurių incidentai kyla būtent jų autobusuose. Ne tik jūra vilioja girtą jaunimą. Vairuotojai pastebėjo, kad į autobusus paaugliai iš Melnragės sulipa jau įkaušę. Jie sakė žinantys, kad būtent Melnragėje nepilnamečiams laisvai parduodamas alkoholis net iki 23 valandos vakaro. Esą Klaipėdos jaunimas žino, kad būtent šioje gyvenvietėje pardavėjai jų neprašys asmens dokumentų, todėl ir važiuoja pulkais.

Tapo invalidu

Ne ką geriau pavasarį pasitinka ir bendrovė „Gintarinis vairas” bei Klaipėdos autobusų parkas. Abiejų darbuotojai tvirtina jau nukentėję nuo siautėjančio jaunimo.

„Gintarinio vairo” direktorius sako, kad Tauralaukio maršruto vairuotojai su nevaldomais paaugliais susiduria nuolat. Prieš kurį laiką šie net dujiniu pistoletu grasino vairuotojui. Laiku atskubėję policininkai nuo galimos nelaimės žmogų spėjo apsaugoti.

Deja, prieš metus nelaimės neišvengė vienas Klaipėdos autobusų parko vairuotojas, kurio mėginimai drausminti įsismarkavusią gaują kainavo sveikatą.

Smarkiai sumuštas žmogus šiuo metu nebedirba, nes tapo invalidu. Incidentas buvo viena iš priežasčių, dėl kurių vyriškis taip ir nebegrįžo į darbą.

Tramdys policija

Nors autobusus siaubiančių paauglių problema uostamiestyje iškyla kiekvieną pavasarį, regis, tik šiemet bandoma ją spręsti.

VšĮ „Klaipėdos keleivinio transportas” vadovas Gintaras Neniškis kreipėsi pagalbos į uostamiesčio VPK viršininko pavaduotoją Vytautą Kazlauską. Sutarta, kad patruliams išdalinus nemokamo pravažiavimo bilietus, šie pradės budėti ir miesto viešajame transporte.

Kol kas neaiškūs nei tokio budėjimo terminai, nei kaip jis vyks. Anot V. Kazlausko, policininkų pagalba priklausys nuo vežėjų prašymų – patruliai budės tuo laiku ir tuose autobusuose, kuriuose jų reikės labiausiai.

Vis dėlto V. Kazlauskas tokį sprendimą vertina skeptiškai. Esą į kiekvieną autobusą po policininką nepasodinsi. O pareigūno pasiūlymus, kaip realiai būtų galima apsisaugoti nuo agresyvių keleivių, vežėjai atmeta, motyvuodami, jog tam neturi pakankamai lėšų.

„Siūliau, kad jie susivienytų ir įsirengtų bendrą dispečerinę, o autobusuose – pultelius. Tada darbas vyktų kelis kartus operatyviau, nereikėtų vairuotojams skambinėti mobiliaisiais telefonais policininkams ir gaišti laiką, juolab, kad kartais tai būna sunku padaryti. Dabar kartais atvykus triukšmadarių sulaikyti nebegalime, nes pamatę, kad vairuotojas skambina, jie paprasčiausiai pabėga.

Vežėjai tikino, kad įrangai lėšų neturi. Manau, jog situaciją gelbėtų ir paprastos radijo stotelės. Matyt, sėdynių lopymas ir naujų langų pirkimas jiems kainuoja mažiau”, – svarstė pareigūnas.

Pasigenda policininkų dėmesio

„Pajūrio autobusų” direktorius L. Šiaulys tokias kalbas vadina nerimtomis. Anot jo, ir dabar vairuotojams išdalinti mobilieji telefonai, kurių pagalba informacija apie incidentus autobusuose policininkus pasiekia greitai.

Pagal galiojančius įstatymus už keleivių saugumą yra atsakingi vežėjai, tačiau patirtis rodo, jog būtent jiems patiems prireikia pagalbos.

„Gintarinio vairo” direktorius Raimondas Žeimys tikino, kad V. Kazlausko pasiūlymas išties kainuotų daug – tiek šiandien vežėjai sau leisti negali.

Beje, policijos dėmesio vežėjai pasigenda ne tiek autobusuose, kiek sustojimo aikštelėse, kuriose savaitgaliais būriuojasi minios girtų nepilnamečių.

Dienraščio kalbinti vairuotojai svarstė, kodėl pareigūnams neužkliūva po Melnragės ir Girulių gyvenvietes šlitinėjantys paaugliai, „apsiginklavę” alaus buteliais – būtent tokie vėliau gąsdina keleivius ir pridaro žalos vežėjams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.