Lietuvos rinka bus griežčiau ginama nuo nekokybiškos importinės produkcijos

Į Lietuvą vis daugiau patenka nekokybiškos mėsos ir mėsos produktų, tuo pačiu registruojama ir daugiau vartotojų skundų – 16 proc. visų pagrįstų skundų buvo dėl mėsos ir jos produktų.

Antradienį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Kazimieras Lukauskas, susitikęs su premjeru Gediminu Kirkilu, informavo apie priemones, kurių imamasi siekiant šalies vartotojus apsaugoti nuo nekokybiškos įvežamos produkcijos.

Šiais metais Lietuvos rinkoje dėl maisto saugos reikalavimų pažeidimų buvo uždrausta realizuoti 6 tonos naminių koldūnų, kurių gamybai naudota salmonelėmis užkrėsta lenkiška mėsa, 23 tonos ne žmonių maistui skirtų ispaniškų kiaulių ausų, skirtų perdirbti žmonių maistui, siunta.

VMVT pareigūnai kartu su policijos pareigūnais surengė nemažai reidų į įvairių miestų prekyvietes. Nustatyta atvejų, kai mėsos produkcija buvo neženklinta, neaiškus jos savininkas ir gamintojas, pasitaiko prekybos pažeidimų šalies turguose. Padedant muitininkams sustiprinta kova ir su kontrabanda, nelegaliais įvežimais.

„Mėsos įvežimo iš kitų šalių mastai ir toliau sparčiai didėja. 2006 metų pirmąjį ketvirtį buvo įvežta perdirbti ir parduoti 14,3 tūkst. tonų, o šiemet per tą patį ketvirtį įvežta 22,2 tūkst. tonų šviežios mėsos ir mėsos produktų”, – sakė K. Lukauskas.

Tuo tarpu Lietuvoje auginamų ir paskerdžiamų gyvulių (išskyrus paukščius) kiekiai mažėja. 2006 m. buvo paskersta 13 proc. galvijų, 8 proc. avių ir 0,7 proc. kiaulių mažiau negu 2005 metais.

VMVT direktorius K. Lukauskas informavo premjerą, kad šiuo metu sustiprinta pasienio veterinarinė kontrolė, tikrinama kiekviena įvežama produkcijos siunta. Taip bus daroma tris mėnesius, kol bus išaiškinti nuolatiniai pažeidėjai, tačiau, pasak K. Lukausko, jokiu būdu nebus varžoma sąžiningų verslininkų veikla.

Kita vertus, sakė VMVT vadovas, mes gyvename globaliame pasaulyje ir negalime visiškai atsitverti, turime veikti pagal visuotinai priimtas taisykles. Šiemet Lietuva jau eksportavo apie 2 tūkst. tonų jautienos, ji geros kokybės. Į Europos Sąjungą produkciją gali eksportuoti per 100 mėsos perdirbimo įmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.