Į Lietuvą neleista įvežti užkrėstų bulvių iš Vokietijos

Iš Vokietijos į Lietuvą neleista įvežti 36 tonų žiediniu puviniu užkrėstų maistui skirtų bulvių „Satina”. Šios bulvės buvo grąžintos šaliai siuntėjai.

Pasak Valstybinės augalų apsaugos tarnybos pareigūnų, kaip ir kiekvieną pavasarį, taip ir šį, suaktyvėjo bulvių įvežimas iš Vokietijos, Olandijos, Lenkijos, Danijos, Italijos, Didžiosios Britanijos, Švedijos ir kitų šalių. Pastebėta, kad ir iš Vokietijos įvežamos bulvės kelia nemažai problemų.

Dažniausiai pasitaikantis pažeidimas – maistui skirtų bulvių pakuotės būna be etikečių, taip pat bandoma įvežti augalų ligomis apkrėstų bulvių. AB „Kraft Foods Lietuva” nuo sausio mėnesio įsivežė 124 bulvių krovinius, skirtus perdirbti. Iš jų buvo patikrinti 6 kroviniai ir nustatyta, kad 3 yra užkrėsti nematodais: dviejuose kroviniuose su „Allure” veislės bulvėmis (23,46 tonos ir 23,74 tonos) buvo aptiktas blyškusis bulvinis nematodas, trečiame krovinyje su „Saturna” veislės bulvėmis (23,88 tonos) – auksinis bulvinis nematodas.

Kadangi šie nematodai, kaip ir bulvių žiedinis puvinys, yra pripažinti kenksmingais ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungos (ES) teritorijoje, pranešimai apie fitosanitarinę grėsmę bei apie nustatytus kenksmingus organizmus buvo išsiųsti ES narėms, Europos Komisijai ir Viduržemio jūros augalų apsaugos organizacijai. Vėliau Vokietija buvo informuota papildomai.

Siekiant apsaugoti Lietuvos teritoriją nuo dar neaptiktų kenksmingų organizmų bendrovei „Kraft Foods Lietuva” pasiūlyta nutraukti prekybą su Vokietijos įmone, kurios bulvėse aptiktas blyškusis bulvinis nematodas.

Valstybinės augalų apsaugos tarnybos atstovai teigia, kad iš Vokietijos atvežamos bulvės dabar bus tikrinamos dažniau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.