Klaipėdos gelbėtojus gelbės studentai

Pajūrio paplūdimių gelbėtojai artėjančiam vasaros sezonui ruošiasi skirtingomis nuotaikomis. Klaipėdiečiai nepraranda optimizmo, o štai neringiškiai neslepia nerimo – sezonas ne už kalnų, o norinčiųjų dirbti yra vos vienas kitas.

Pirmieji darbą šiemet pradės Nidos gelbėtojai, dviem savaitėmis vėliau – Klaipėdos ir Palangos.

Uostamiesčio paplūdimių gelbėtojai tikisi, kad praėjusių metų vasaros sezono didžiausios bėdos – darbuotojų stokos – šiemet pavyks išvengti.

Į Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybą (SGT) jau kreipiasi nemažai norinčiųjų padirbėti per vasarą. Grįžta buvusieji gelbėtojai, darbu pajūryje domisi studentai ir moksleiviai.

Prognozuojama, kad šiemet, kaip ir pernai, dauguma gelbėtojų bus studentai. Iš viso Klaipėdos paplūdimiuose vasaros sezonui reikės 60 gelbėtojų.

Pasak SGT vyriausiojo specialisto Aleksandro Mefiodo, kitą savaitę prasidėsiantys paruošiamieji gelbėtojų kursai parodys, ar dar trūks darbuotojų. Tokiu atveju galinčiųjų dirbti gelbėtojais bus ieškoma ir per spaudą.

Vienas pagrindinių reikalavimų būsimiems kandidatams – mokėti plaukti. Mat pasitaikė atvejų, kai gelbėtojais pageidavo dirbti nemokantys plaukti asmenys.

Gelbėtojams šiemet žadamas didesnis atlyginimas, tad tikimasi sulaukti ir daugiau norinčiųjų. Tiesa, atrodo, atlyginimų padidinimas bus labiau simbolinis – padidėjimas nesieks nė šimto litų.

Pernai dėl gelbėtojų stokos didžiausia kaltė buvo verčiama per mažam užmokesčiui už pavojingą darbą. Melnragės, Smiltynės ir Girulių gelbėtojams tekdavo tenkintis minimaliu atlyginimu.

Šiais metais turėtų pagerėti uostamiesčio gelbėtojų darbo sąlygos ir buitis. Už Europos Sąjungos lėšas įsigytos radijo ryšio priemonės palengvins susisiekimo galimybes, o naujuose vagonėliuose bus sudarytos geresnės buities sąlygos.

Daugiau pinigų – ne išeitis

Neringos mero potvarkiu, Nidos gelbėtojai sezoną pradės kur kas anksčiau nei kiti pajūrio kolegos.

Oficialiai sezono pradžią gegužės pirmąją paskelbsianti Nidos centrinė gelbėjimo stotis duris atvers atsinaujinusi. Po kosmetinio remonto stoties medicinos punktas taps patogesnis poilsiautojams, nes įsikurs nebe antrajame, o pirmajame aukšte.

Nuo gegužės 15 dienos dirbti pradės gelbėjimo punktai prie moterų paplūdimio ir pirmojo įvažiavimo. Tiesa, iki vasaros bus dirbama trumpiau – nuo 9 iki 18 val.

Nors iki darbo pradžios liko mažiau nei pora savaičių, anot Neringos gelbėjimo stočių viršininko Gintaro Kuprio, kol kas vietoj 30 reikalingų darbuotojų tėra 4-5 gelbėtojai. Viršininkas abejojo, ar daug buvusių gelbėtojų norės grįžti, nes nemažai jų susirado geriau apmokamus darbus.

Neringai, kaip ir uostamiesčiui, didžiausias išsigelbėjimas bus per vasarą norintys padirbėti studentai.

Kurorto gelbėtojams jau pernai buvo mokamas didesnis nei minimalus atlyginimas. Gerai dirbantiesiems mokėti priedai, tad kai kurių algos šoktelėdavo per tūkstantį litų, tačiau, anot G. Kuprio, išlaikyti buvusius gelbėtojus tai nepadeda.

Palangoje – profesionalai?

Palangiškiai gelbėtojų komandos kol kas neskuba rinkti, ir ne tik dėl to, kad daugelis poilsiautojų anksčiau birželio į jūrą nelenda. Tikimasi, jog paplūdimio gelbėtojus čia šiemet pakeis profesionalai.

Pasak Palangos gelbėjimo stoties viršininko Jono Vigelio, kol kas šis klausimas tebėra sprendžiamas, nes miesto valdžia derasi su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos atstovais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.