Teismas skyrė griežtas bausmes iš Rygos kalėjimo pabėgusiems ir Lietuvoje sulaikytiems kaliniams

Rygos Latgalės teismas pirmadienį paskelbė griežtą nuosprendį kaliniams, pernai pabėgusiems iš Centrinio kalėjimo, taip pat jiems talkinusiam asmeniui.

Pagrindinis pabėgimo organizatorius Erikas Atkačovas nuteistas kalėti 3 metus ir 6 mėnesius, o pridėjus neatliktos bausmės laiką – iš viso 10 metų konfiskuojant turtą ir skiriant dar trejų metų policijos priežiūrą po bausmės atlikimo.

Viktoras Atamanovas už pabėgimą nuteistas kalėti 3 metus, o turint galvoje ankstesnius teistumus – 13 metų konfiskuojant turtą ir skiriant dar 3-ejų metų policijos priežiūrą atlikus bausmę.

Aleksejus Ivanovas ir Ričardas Pravecas nuteisti kalėti po trejus metus.

Už bendrininkavimą pabėgant A.Ivanovo tėvas Viktoras Ivanovas nuteistas kalėti dvejus metus lygtinai su vienų metų bandomuoju laikotarpiu.

Prokurorė Margarita Dolgova prašė teismo skirti griežtesnes bausmes: E.Atkačovui – 17, V.Atamanovui – 15, A.Ivanovui – 4 ir R.Pravecui 3 metus laisvės atėmimo.

Už bendrininkavimą pabėgant prokurorė V.Ivanovui prašė skirti dvejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę lygtinai su trejų metų bandomuoju laikotarpiu.

Keturi kaliniai iš Rygos centrinio kalėjimo pabėgo 2006 metų rugpjūčio 9 dieną perpjovę kameros langų grotas ir perlipę tvorą. Visi jie buvo teisti už sunkius nusikaltimus – plėšimą, išžaginimą, žmogžudystę.

V.Ivanovas bėglių laukė prie kalėjimo vartų automobilyje „Volkswagen”, kuris greičiausiai buvo išsinuomotas, ir nuvežė visus prie Lietuvos sienos. Čia vairuotojas kalinius išsodino, o pats sieną kirto automobiliu. Vėliau kaliniai, kurie sieną, matyt, kirto nelegaliai, buvo pervežti per Lietuvos teritoriją ir išlaipinti. Vairuotojas grįžo į Latviją.

Rugpjūčio 11 dieną Valstybės sienos apsaugos tarnybos Lazdijų rinktinės Specialiosios paskirties būrio pareigūnai ties Lazdijų rajono Galinių kaimu pastebėjo keturis įtartinus vyrus. Ketveriukė taip pat pastebėjo tarnybinį pasieniečių automobilį, perlindo tarp ištiestų senos sovietinės signalizacijos laidų, perbėgo rokadinį kelią, kuriuo vaikšto pasieniečių patruliai, ir pasileido miško link. Bėgliai įkliuvo, kai mėgino neteisėtai patekti į Lenkiją per Lietuvos sieną.

Po tarnybinio patikrinimo kai kurie Rygos kalėjimo pareigūnai buvo nubausti drausmine tvarka. Įtarimai, kad jie kaip nors prisidėjo prie kalinių pabėgimo, nepasitvirtino. Susumavus patikrinimo rezultatus konstatuota, kad sąlygas pabėgti sudarė ne tik kalėjimo darbuotojų aplaidumas. Dėl pinigų stygiaus kalėjimo teritorijoje ir korpuse nebuvo stebėjimo kamerų, kitos technikos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.