Lenkijos valdančioji partija žada užglaistyti skilimą

Lenkijos valdančioji konservatorių partija pirmadienį žadėjo įveikti skilimą savo gretose, kuris įvyko dėl žingsnių siekiant sugriežtinti ir taip griežtus įstatymus dėl abortų draudimo.

Nuomonės išsiskyrė praėjusią savaitę, kai parlamentas svarstė ir galiausiai atmetė siūlytas konstitucijos pataisas, pagal kurias abortai būtų buvę visiškai uždrausti arba būtų buvę sunkiau sušvelninti dabar galiojantį abortų draudimą.

Debatai dėl gyvybės apsaugos suskaldė valdančiąją koaliciją. Mažesnioji koalicijos partnerė, kraštutinių dešiniųjų Lenkijos šeimų lyga, siekė visiškai uždrausti abortus, o premjero Jaroslawo Kaczynskio (Jaroslavo Kačynskio) partija „Įstatymas ir teisingumas” siekė įtraukti į konstituciją dabartinį įstatymą dėl abortų.

Kai kurie įtakingi „Įstatymo ir teisingumo” deputatai, tarp jų – parlamento pirmininkas Marekas Jurekas, taip pat balsavo už griežtesnes taisykles, taip suskaldydami ir pačią partiją.

M.Jurekas atsistatydino, kai jo grupės neparėmė partijos kolegų dauguma.

Dėl to kai kurie analitikai spėja, kad „Įstatymas ir teisingumas” skils į centristų ir dešiniųjų stovyklas ir kad tai gali priversti surengti rinkimus vos po pusantrų metų parlamento darbo.

Tačiau partijos pareigūnai pirmadienį nerodė jokio nerimo ir sakė, kad šis sąmyšis yra laikinas ir neprivers surengti naujų rinkimų.

„Jau laikas nurimti, – privačiam radijui „Zet” sakė kultūros ministras Kazimierzas Ujazdowskis (Kazimežas Ujazdovskis). – Esu įsitikinęs, kad rasime pozityvius sprendimus”.

Skilimas partijoje „Įstatymas ir teisingumas” buvo netikėtas, nes iki šiol partija atrodė kaip disciplinuotas monolitas, be pasipriešinimo ir debatų vykdantis J.Kaczynskio nurodymus.

Analitikai sako, kad galiausiai nei J.Kaczynskis, nei jo partijos „maištininkai” nėra suinteresuoti pirmalaikiais rinkimais, nes visuomenės apklausos rodo, kad jie ir mažesnieji koalicijos partneriai šiuo metu pralaimėtų centristų ir kairiųjų opozicijai.

„Neprognozuoju naujų rinkimų”, – sakė Jacekas Raciborskis iš Varšuvos universiteto.

J.Kaczynskio vyriausybei nuolat tenka spręsti vidaus nesutarimus, be to, tarp Varšuvos ir Europos Sąjungos (ES) vis neišsisklaido įtampa.

Tačiau Lenkijos ekonomika, kurios augimas pirmąjį ketvirtį turėjo būti maždaug 7 proc., dėl ES lėšų ir didėjančio produktyvumo auga greičiausiai per beveik dešimtmetį

„Atsisakyti valdžios, kai ekonomikos būklė tokia gera, neatrodo tikėtina”, – sakė J.Raciborskis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.