Specialistai įspėja, kad negydoma tuberkuliozė darosi atspari vaistams

Išliekant dideliam sergamumui atvira plaučių tuberkulioze ir plintant vaistams atspariai ligos atmainai, specialistai primena, kaip saugotis nuo šios ligos. Kaip praneša Kauno visuomenės sveikatos centras (KVSC), siekiant sustabdyti tuberkuliozės plitimą būtina rūpestingai laikytis visų profilaktikos priemonių ir nepertraukiamai vartoti gydytojo paskirtus vaistus. Gydymas tampa bevertis, jei atvira tuberkulioze sergantis asmuo gydymo kursą savanoriškai nutraukia. Taip bakterijos tampa atsparios vaistams, o tuberkuliozė plinta toliau.

„Pacientų savavališkai nutrauktas gydymas paaštrina ir taip nepalankią atviros tuberkuliozės situaciją. Nustatyta, kad apie 20 proc. naujų ligonių jau užsikrėtę tuberkuliozės atmaina, kuri yra atspari vaistams. Toks vaikštantis ir atviros plaučių tuberkuliozės bacilas platinantis ligonis labai pavojingas aplinkiniams. Per metus jis gali užkrėsti dar 10-20 žmonių”, – pranešime spaudai teigia KVSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus gydytoja epidemiologė Diana Plytaitienė.

Užkrečiamųjų ligų ir profilaktikos centro duomenimis, 2006 metais užregistruota 1256 susirgimai. Tai beveik šimtu atvejų mažiau nei 2005 metais, tačiau nemažėja niekur nedirbančių ir neturinčių nuolatinės gyvenamosios vietos ligonių, kurie platina bakterijas ir kelia grėsmę aplinkiniams.

Tuberkuliozės sukėlėjas išdžiūvusiose išskyrose išgyvena iki vienerių metų, ant knygų puslapių – iki 3 mėnesių, gatvės dulkėse – 10 dienų, paviršiniuose vandens telkiniuose – iki 150 dienų.

Specialistės teigimu, žmonių nežinojimas, kad ši liga pavojinga ne tik sergančiajam, bet ir aplinkiniams, kliudo įveikti tuberkuliozę. KVSC gydytojai epidemiologai rekomenduoja turint namie ligonį reguliariai tikrintis sveikatą, sekti ar sergantysis išgeria vaistus, rinkti jo atkosimas gleives į uždarą indą ir dezinfekuoti, popierinę servetėlę, kurioje yra skreplių – sudeginti. Rekomenduojama nesinaudoti ligonio higienos reikmenimis, indais, įrankiais, kasdien būdu drėgnu skuduru valyti ir gerai vėdinti patalpas.

Ligoniui privalu kosint ar čiaudint užsidengti burną nosine ar servetėle, kalbant laikytis atokiai nuo kitų, miegoti atskirame kambaryje arba bent 1,5 metro atstumu nuo kitų šeimos narių, turėti atskirą lovą ir patalynę.

Tuo atveju, jei žmogų kamuoja bendras silpnumas, greitas nuovargis, mažėja svoris, gausiai prakaituoja, ilgai kosi ir atkosi išskyrų, gydytojai epidemiologai pataria nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją. Anksti diagnozavus ir pastoviai geriant vaistus, tuberkuliozę galima išgydyti.

Vidutiniškai 85 proc. atvejų tuberkuliozė pažeidžia kvėpavimo sistemos organus. Pastaraisiais metais daugėja atvejų, kai liga pažeidžia daugiau nei vieną plaučių skiltį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.