Įvertinti metų žygdarbiai

Šv. Velykų dieną susipažindami su graudžiomis, bet prakilniomis istorijomis TV3 žiūrovai galėjo pamatyti, kas šiemet nusipelnė „Lietuvos garbės” vardo

„Lietuvos garbė” – vienas iš nedaugelio Lietuvoje organizuojamų apdovanojimų, kuriuose nesivaikoma skandalų, žvaigždžių ir prabangos. „Lietuvos garbė” – tai vardas, kurį gali gauti kiekvienas žmogus, kartais verčiau pagalvojantis apie kitus, nei apie save.

Ypatingoje vietoje

Ypatingam renginiui – ypatinga erdvė. Šiemet „Lietuvos garbė” buvo surengta Šv. Kotrynos bažnyčioje. Prie sakralinės aplinkos turėjo prisitaikyti ir renginio svečiai, ir atlikėjai. Prie glaudžiai sustatytų staliukų susėdę svečiai turėjo tenkintis iš taurių gerdami vandenį, o ne vyną ar šampaną. Dainininkai vakarui buvo pasirinkę ramias, jautrias dainas. „Lietuvos garbei” parinkta vieta netiko seniai nusibodusiems banaliems šlageriams. Per apdovanojimus nematėme ir beveik į visus renginius kviečiamų grupių „69 danguje”, „Yva” ar atlikėjo Antano.

Renginiui rimtumo pridėjo ir „gyvai” atliekama muzika. Dainininkams akompanavo dirigento Gintaro Rinkevičiaus styginių instrumentų orkestras. Svajingos melodijos ir profesionalūs atlikėjų balsai privertė renginio svečius susimąstyti, kokie kartais būna pasiaukojantys „Lietuvos garbės” herojai. Šv. Kotrynos bažnyčioje romantiškus duetus atliko Alanas Chošnau su Živile iš „Dangus 2”. Marijonas Mikutavičius su Aiste Smilgevičiūte padainavo ariją iš miuziklo „Jūratė ir Kastytis”.

„Lietuvos garbės” titulą pelnę herojai buvo apdovanoti ne tik iš marmuro ir tauriųjų metalų pagamintomis statulėlėmis. Renginio rėmėjų padedami organizatoriai stengėsi išpildyti bent po vieną apdovanotųjų svajonę. Garbės piliečiai gavo įvairių dovanų – nuo egzotiškų kelionių iki įrankių dėžių.

Keliaus į Kazachstaną

„Metų žygdarbio” nugalėtojus skelbusi „Lietuvos garbės” komisijos narė Galina Dauguvietytė prisipažino, neva peržiūrėjusi nominantus ji supratusi pati esanti menkystė. Vilniečiai Olė ir Ivanas Semionovai rizikavo gyvybe, kad išgelbėtų lediniame vandenyje skęstančius du žvejus. Deja, vieno gyvybė užgeso ant kranto, laukiant greitosios medicinos pagalbos automobilio. Tačiau žuvusio žvejo sūnus liko gyvas. Jam gelbėtojai tapo antraisiais krikšto tėvais. Vilniečių pora namuose galės į pačią garbingiausią vietą pasistatyti prabangią statulėlę. „Lietuvos garbės” titulo jiems neleis pamiršti dar dvi renginio organizatorių sugalvotos dovanos. Paaiškėjo, kad O.Semionova labai žavisi dainininko Filipo Kirkorovo muzika. Šis atlikėjas iš televizoriaus ekrano kreipėsi tiesiai į moterį ir palinkėjo jai kuo geriausios kloties. Žvejų gelbėtoja buvo pradžiuginta ir kelione. Ji galės nuvykti į Kazachstaną – šalį, kurioje praleido vaikystę.

Netradicinių dovanų sulaukė ir „Metų pašaukimo” vardą gavęs kunigas Valerijus Rudzinskas. Dvasininkas buvo pagerbtas už tai, kad priima tuos, kuriuos visuomenė dažniausiai atstumia – buvusius kalinius. V.Rudzinskui buvo įteikta įrankių dėžė, su kuria kunigo globotiniai galės pasistatyti pirtį. Dvasininkui atiteko ir smuikas, mat vyras prisipažino kadaise mokėjęs šiuo instrumentu groti.

„Metų pasiaukojimo” laureatė Ona Gustienė jautėsi taip, tarsi būtų viena Jurgos Ivanauskaitės romano „Miegančių drugelių tvirtovė” herojų. Pati patyrusi dukters dingimą moteris yra įkūrusi dingusių žmonių šeimų paramos centrą. O.Gustienei atiteko bilietai į D.Ibelhauptaitės režisuotą operą „Bohema” ir išsvajota kelionė į Paryžių.

Nuspręsti, kas vertas apdovanojimų, buvo patikėta ne tik komisijai. Viena statulėlė atiteko kaip TV3 televizijos žiūrovų simpatija. Ją gavo lietuvių kilmės pasaulinio garso mokslininkė iš Indonezijos Birutė Galdikas. Renginyje pagerbtas ir kitas iš užsienio atvykęs svečias – Didžiosios Britanijos policininkas Gary Pettengellis. Jis tapo „Metų geradariu” už tai, kad svečioje šalyje rūpinasi emigravusiais lietuviais.

Specialusis projekto organizatorės TV3 žinių komandos apdovanojimas buvo perduotas į bedarbės Dalios Budrevičienės rankas. Ji pagerbta už tai, kad pirmoji viešai prabilo apie atlyginimus vokeliuose.

Neteko komisijos narės

„Lietuvos garbės” apdovanojimų ceremonijoje buvo paminėta netektis – ne vienus metus apdovanojimų komisijos nare buvusi rašytoja Jurga Ivanauskaitė. Per renginį menininkei buvo skirta ne mažiau dėmesio nei „Lietuvos garbės” vardus gavusiems piliečiams. Nostalgišką žodį apie J.Ivanauskaitę tarė sena rašytojos draugė režisierė Dalia Ibelhauptaitė.

„Lietuvos garbės” komisiją sudarė Lietuvos iškiliausieji – skirtingų veiklos sričių žmonės. Nominantus lėmė Alma Adamkienė, televizijos režisierė Galina Dauguvietytė, arkikatedros administratorius Ričardas Doveika, eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, chirurgas Vytautas Sirvydis, režisierius Arūnas Matelis ir TV laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė. Komisijos nariai turėjo garbę patys įteikti nugalėtojams statulėles.

Pernai „Lietuvos garbės” apdovanojimų ceremonija buvo žiūrimiausia TV3 televizijos metų laida.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.