Alytiškio drožiniuose – rašytojo išmintis

Marijampolės kraštotyros muziejaus „Saulėračio” galerijoje galima pamatyti, apie ką rašė Jurgis Kunčinas: čia eksponuojami alytiškio tautodailininko Sauliaus Lampicko medžio drožiniai, kurių daugelis sukurti rašytojo J.Kunčino knygų motyvais

Pastaruoju metu dažnam sūduviečiui pasisekė, nes su vieno žymiausių šiuolaikinės lietuvių literatūros kūrėjų Jurgio Kunčino knygomis jie gali susipažinti neįprastai – tiesiog ateiti į „Saulėračio” galeriją. „Kaip tautiečiai onas palieka”, „Pasakojimas apie kitą gyvenimą”, „Kaip tautiečiai į menus eina” – tai S.Lampicko medžio drožinių pavadinimai, nusakantys ne tik pagrindinę skulptūros idėją, bet ir atskleidžiantys J.Kunčino kūrinių leitmotyvus. O jei kam nors pasižiūrėjus sunku susivokti, dar galima pasiskaityti medyje išraižytų rašytojo minčių.

„Man jau nusibodo nuolat pasakoti, ką reiškia viena ar kita skulptūra, todėl nutariau kur nors įkomponuoti J.Kunčino minčių. Dabar parodų lankytojams nebereikia aiškinti šių drožinių prasmės, temos ar dar ko nors. Atėjai, pažiūrėjai, paskaitei – ir viskas aišku”, – pusiau rimtai, pusiau juokais atidarydamas savo darbų parodą kalbėjo menininkas.

Jis prisipažino, kad su J.Kunčinu nebuvo labai artimai pažįstamas, tačiau pasitaikius progai – bendraudavo. „Jis mane vis kviesdavo išgerti arbatos, bet aš vis nerasdavau laiko”, – sakė alytiškis medžio drožėjas. S.Lampickas užsiminė, kad J.Kunčiną kaip rašytoją atrado perskaitęs keletą jo romanų, novelių. Ypač patiko tos vietos, kuriose buvo aprašomas Alytaus gyvenimas. Už jų ir „užsikabino”.

Pirmas skulptūrų kompozicijos pagal J.Kunčino kūrybą Saulius išdrožė maždaug 2000 metais, kai rašytojas dar buvo gyvas. Dabar jų skaičius jau artėja prie dešimties. Kiek tų darbų bus iš viso, tautodailininkas negali pasakyti.

Be skulptūrų kompozicijų, „Saulėračio” galerijos lankytojams S.Lampickas pateikia ir daugiau įvairių drožinių, kaip pats prisipažįsta, tam, kad parodoje būtų teigiamų ir neigiamų emocijų pusiausvyra. Todėl greta socialinėmis problemomis „žaižaruojančių” skulptūrų stovi angelas.

Jau du dešimtmečius Alytuje gyvenantis ir kuriantis tautodailininkas yra įvertintas Liongino Šepkos premija, užpernai pripažintas geriausiu Alytaus apskrities liaudies meistru. Dabar jis savo patirtį perteikia Alytaus dailiųjų amatų mokyklos moksleiviams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.