Klaipėdiečiai iš cinkavimo rinkos stums lenkus

Uostamiesčio bendrovė Vakarų laivų gamykla šiais metais ketina investuoti 20 mln. litų į naujo karšto cinkavimo cecho statybą Vilniuje ir taip išstumti rinkoje įsitvirtinusias Lenkijos bendroves

Naujo cecho statyba rūpinasi viena iš 22 antrinių Vakarų laivų gamyklos įmonių „Vakarų cinkas”. Klaipėdiečiai karšto cinkavimo darbus atlieka jau 35 metus, tačiau pastaruoju metu jau nespėja tenkinti visų užsakymų.

Daugiau kaip pusę reikalingų cinkuoti didelės apimties metalo konstrukcijų statybų rangovai priversti gabenti į Lenkijos įmones. Naują cechą Vilniaus pakraštyje planuojama atidaryti kitų metų pradžioje.

Tikisi išstumti lenkus

„Vakarų cinko” direktorius Rimantas Tiškus LŽ sakė, kad didžiulį cinkavimo paslaugų poreikį iškėlė auganti Lietuvos statybų rinka, ES reikalavimai cinkuoti visas metalines lauko konstrukcijas ir statybų bendrovių noras, kad šią paslaugą teiktų geriau nei lenkai dirbantys klaipėdiečiai.

„Mes užsimoję iš rinkos išstumti lenkus, nors jie siūlo 20-30 proc. pigesnes paslaugas. Bet statybos įmonės nenori vežti konstrukcijų į Lenkiją ir laiko, ir kokybės sumetimais. Todėl jau esame garantuoti dėl 1000 tonų konstrukcijų cinkavimo per mėnesį, o dabar pajėgiame tik 140 tonų. Mūsų surinktais duomenimis, pernai Lietuvos statybų rinkos poreikis buvo 1700 tonų cinkuoto metalo per mėnesį, bet paklausa nuolat didėja”, – teigė R.Tiškus.

Įgyvendinęs cecho statybų projektą „Vakarų cinkas” ketina padidinti pajėgumą nuo 1,6 mln. tonų 2006 metais iki 14 mln. tonų 2012 metais. Naujo cecho planuojama pajamų apyvarta turėtų didėti nuo 18 mln. litų 2008 metais iki 34 mln. litų 2012 metais. Tokiu atveju investicijų grąžos laikotarpis truktų kiek ilgiau nei trejus metus.

Moderni įranga

Investuotojai įsitikinę, kad paslaugos populiarumą užtikrins ilgesnė ir modernesnė cinkavimo vonia. Naujame ceche „Vakarų cinkas” galės apdoroti net iki 12 metrų ilgio nestandartines didelės apimties metalo konstrukcijas, 3 metrais ilgesnes nei Klaipėdoje. Šiuo metu tokias paslaugas klientams arčiausiai teikia tik Lenkijoje įsikūrusios kompanijos. Klaipėdoje sumontuota nauja anglų kompanijos „Hasco – Thermic Ltd.” cinkavimo vonia, tačiau Vilniaus cechui vonia veikiausiai bus perkama iš italų.

Vakarų laivų gamykla priklauso Estijos koncernui „BLRT Grupp”, kuris Vilniuje yra įsigijęs sklypą ir įsteigęs įmonės „Vakarų metalas” filialą. Toje pačioje teritorijoje statomas ir cinkavimo cechas, kuriame dirbs iki 30 žmonių.

Pasak R.Tiškaus, maždaug 56 proc. paslaugų „Vakarų cinkas” teikia Vilniaus ir Kauno regionų įmonėms. Iš pradžių planuota cechą statyti Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje, bet jo valdytojai šios įmonės neįsileido baimindamiesi galimos taršos. Tačiau įmonės vadovas patikino, kad ceche bus naudojama moderni aplinką sauganti technologija, ir ji dėl techninio unikalumo kainuos dvigubai brangiau negu statybos darbai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.