Konservatoriai nedegina draugystės tilto

Socialdemokratai siunčia prieštaringus signalus dėl konservatorių paramos mažumos Vyriausybei reikalingumo, tačiau pastarieji neskuba nutraukti bendradarbiavimo

Tėvynės sąjunga (TS, konservatoriai) kol kas neatsižada paramos mažumos Vyriausybei. TS taryba šeštadienį nutarė pirmiausia išsiaiškinti socialdemokratų poziciją ir tik tada spręsti dėl tolesnio bendradarbiavimo galimybių.

Konsultavosi su V.Landsbergiu

TS taryba ketino nutraukti paramą socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujamai Vyriausybei, bet galiausiai po naktinių konsultacijų su buvusiu ilgamečiu partijos lyderiu Vytautu Landsbergiu nusprendė neskubėti – palaukti oficialios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pozicijos dėl tolesnio bendradarbiavimo. Tuomet sprendimą dėl paramos Vyriausybei turėtų priimti TS prezidiumas. Apsigalvoti ir perrašyti pareiškimo tekstą konservatorių lyderius privertė prieštaringi socialdemokratų teiginiai.

„Girdėjome socialdemokratų pareiškimus, kad jie nutraukė sutartį nuo pat praėjusios savaitės pradžios. Tuomet buvome pasirengę konstatuoti, jog sutartis yra nutraukta. Tačiau situacija kardinaliai pasikeitė, todėl dabar pažymime, kad mums sunku suvokti socialdemokratų poziciją, nes vieni lyderiai kalba vienaip, kiti – kitaip”, – pasibaigus TS tarybos posėdžiui aiškino partijos pirmininkas Andrius Kubilius.

Patikėjo ne visi

Dešinieji sprendė dilemą, kaip pasielgti su socialdemokratais, nes praėjusį penktadienį LSDP pirmininkas Algirdas Brazauskas pareiškė, kad bendradarbiavimas su konservatoriais baigtas. Tačiau tą pačią dieną iš Ukrainos atskriejo ten viešinčio premjero G.Kirkilo patikinimas, jog paramos sutartis tebegalioja.

Tądien A.Kubilius sulaukė ir asmeniško ministro pirmininko patvirtinimo, kad konservatorių parama Vyriausybei tebereikalinga. TS lyderiui paskambinęs G.Kirkilas ragino savaitgalį posėdžiavusius konservatorius nepadaryti klaidos. Vyriausybės vadovas tikino A.Kubilių, jog šiandien susirinkimą rengiantis LSDP prezidiumas patvirtins, kad paramos sutartis tebegalioja. „G.Kirkilas manęs asmeniškai paprašė susitikti pirmadienį”, – per TS tarybos posėdį teigė partiečiams A.Kubilius.

Tačiau premjero pažadais patikėjo ne visi konservatoriai. Kai kurių partijos skyrių vadovų nuomone, socialdemokratai žaidžia dvigubą žaidimą ir vedžioja konservatorius už nosies. Pasak jų, neryžtinga TS pozicija sudaro įspūdį, kad konservatoriams labiau negu socialdemokratams reikia paramos sutarties. „Nutraukime tą sutartį ir nesivelkime į socialdemokratų intrigas. Jei jiems reikia mūsų paramos, tegul ateina ir dar kartą to paprašo”, – kalbėjo vieno TS skyriaus vadovas.

Kritikos socialdemokratams negailėjo ne tik skyrių, bet ir visos TS vadovai. Tačiau nutraukti bendradarbiavimo sutarties konservatoriai nesiryžo. „Šiandienos situacijoje, jeigu nekalbame apie pirmalaikius Seimo rinkimus, yra taip, kaip yra. Nelabai įsivaizduoju, kad dabartinis parlamentas būtų pajėgus suformuoti kokybiškai kur kas geresnę Vyriausybę”, – įsitikinęs A.Kubilius.

Laukia politinio įvertinimo

Juoda katė tarp konservatorių ir socialdemokratų perbėgo balsuojant Seimui dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Arvydo Pociaus atleidimo. Tuomet dauguma socialdemokratų, kitaip nei konservatoriai, pasisakė prieš tokį sprendimą.

Po balsavimo konservatoriai kreipėsi į socialdemokratus ir paprašė išreikšti savo poziciją dėl korupcijos apraiškų, kurias atskleidė parlamentinis VSD tyrimas. Tuomet kai kurie socialdemokratų lyderiai apkaltino konservatorius politiniu šantažu.

Prieš paskelbdamas, kad sutartis su konservatoriais nutraukiama, A.Brazauskas buvo susitikęs su Darbo partijos pirmininku Kęstučiu Daukšiu. Manoma, politikai kalbėjosi apie valdančiosios koalicijos išplėtimą.

Konservatorių lyderis įsitikinęs, jog dalis socialdemokratų planuoja valdžios svertų pergrupavimą. „Šiais laikais pavojinga Vyriausybės vadovui palikti šalies teritoriją. Kaip suprantu, yra pretendentų į naujus premjerus”, – sakė A.Kubilius.

Konservatoriai dar kartą paragino socialdemokratus apsvarstyti korupcijos apraiškas, kurias atskleidė parlamentinis VSD tyrimas. „Būtume labai laimingi, jei socialdemokratai viešai apsvarstytų susisiekimo ministro Algirdo Butkevičiaus išsakytą iniciatyvą, kad tai, ką atskleidė parlamentinis VSD tyrimas – galimą korupciją, galimą neskaidrią „Dujotekanos” įtaką formuojant įvairias valdžias, – būtų ištirta iki galo ne teisiškai, o politiškai”, – pabrėžė TS pirmininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.