JAV ragina Šiaurės Korėją stengtis suspėti iki galutinio jėgainės uždarymo termino

Jungtinės Valstijos paragino Šiaurės Korėją aktyviau stengtis įgyvendinti susitarimą dėl branduolinės programos užbaigimo, nes panašu, kad atsiskyrėliška komunistinė šalis nesuspės iki šeštadienį numatyto galutinio termino uždaryti reaktoriaus.

Pagal vasarį sudarytą daugiašalę sutartį Pchenjanas sutiko per 60 parų uždaryti sovietmečiu statytą Jongbjono jėgainę, tačiau šio pažado netesėjo, kadangi Makao banke esančiose Šiaurės Korėjos sąskaitose tebėra įšaldyti milijonai dolerių.

Vašingtonas teigia, kad lėšos atblokuotos, ir dabar atėjo laikas veikti Šiaurės Korėjai.

JAV vyriausiasis derybininkas Christopheris Hillas (Kristoferis Hilas) šeštadienį Pekine sakė, kad daromas didelis diplomatinis spaudimas krizei užbaigti. Jis buvo surengęs derybas su Pietų Korėjos atstovais, o šeštadienį ketina susitikti su Kinijos vyriausiuoju derybininku Wu Dawei (U Davėjumi) ir tikisi pasikonsultuoti su Japonija.

Šiaurės Korėjos vyriausiasis derybininkas Kim Kye-gwanas (Kim Kjegvanas) šeštadienį į Pekiną neatvyko, kaip tikėjosi daugelis, juolab kad suaktyvintos diplomatinės pastangos siejamos su artėjančiu galutiniu terminu.

Penktadienį Šiaurės Korėja pareiškė netrukus patikrinsianti, ar gali naudotis 25 mln. dolerių (65 mln. litų), laikomais sąskaitose Makao banke „Banco Delta Asia” (BDA). Šie pinigai buvo įšaldyti Jungtinėms Valstijoms apkaltinus banką pinigų plovimu.

Šiaurės Korėja teigia tebesanti įsipareigojusi laikytis vasario 13 dienos nusiginklavimo sutarties, sudarytos šešiašalių derybų metu, dalyvaujant abiejų Korėjų, Jungtinių Valstijų, Japonijos, Rusijos ir susitikimą rengusios Kinijos pasiuntiniams.

Ch.Hillas, pavadinęs šiaurės korėjiečius „nelabai bendraujančių žmonių būriu”, šeštadienį teigė nieko naujo neišgirdęs.

„Dar reikia pažiūrėti, ar tas vakarykštis pareiškimas išvis ko nors vertas, – žurnalistams sakė Ch.Hillas. – Aš tiesiog nežinau”.

Šiaurės Korėja, praėjusių metų spalį įvykdžiusi pirmąjį branduolinį bandymą, primygtinai tvirtina paklusianti vasario susitarimui tik tada, kai galės laisvai naudotis pinigais.

Minėtame susitarime numatoma, kad iki šio šeštadienio turi būti uždaryta Jongbjono branduolinė jėgainė – tai būtų pirmasis žingsnis šiaurės korėjiečių branduolinės programos nutraukimo link.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.