Kaliningrade bus paminklas Herkui Mantui

Paminklas Herkui Mantui, skulptoriaus Vytauto Mačiuikos 1984-aisiais pastatytas Klaipėdoje, greitai nebus vienintelis. Paskelbtas viešas konkursas Herkaus Manto paminklui Kaliningrade, kur jis turėtų išaugti po metų.

Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija prie Lietuvos Respublikos Seimo, siekdama įvairių šalių visuomenėms priminti asmenybes, istorinius įvykius ir reiškinius, kviečia skulptorius atsiliepti kūrybiniais sumanymais, kurie padėtų įprasminti vieną iš Mažosios Lietuvos istorijos simbolių – Herkų Mantą.

Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija paskelbė viešo konkurso reikalavimus ir sąlygas Herkaus Manto paminklui Kaliningrade (Kaliningrado srityje, Rusijos Federacijoje) sukurti.

„Jis bus projektuojamas ir statomas Lietuvos Respublikos generalinio konsulato teritorijoje”, – patikslino jo kultūros atašė Arvydas Juozaitis, padėjęs daug pastangų, kad paminklo Herkui Mantui Kaliningrade idėjai pritartų tenykščiai gyventojai ir valdžia.

Konkursas vyks dviem etapais. Pirmasis – eskizų sukūrimo ir įteikimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos sudarytai konkurso vertinimo komisijai laikotarpis. Antrasis – atrinkto konkurso laimėtojo projekto kūrimas ir įgyvendinimas.

Konkurse gali dalyvauti ir pasiūlymus pateikti fiziniai arba juridiniai asmenys arba tokių asmenų grupės.

Ypatingos sąlygos – atsižvelgiant į atvirą vietą, kuri parodyta nuotraukoje ir internetiniame tinklalapyje www.lituanistika.lt, paminklas turi būti pastebimas Lietuvos Respublikos generalinio konsulato Kaliningrade lankytojų ir regiono gyventojų, jis turi derėti visoje Generalinio konsulato teritorijoje, taip pat ir su pastato aukščiu.

Konkursinių pasiūlymų – Herkaus Manto paminklo projektų vertinimo komisija laukia iki rugpjūčio 30-osios.

Geriausią projektą premijuos Lietuvos kultūros ministerija, su jo autoriais bus sudaryta sutartis antrajam konkurso etapui – Herkaus Manto paminklui sukurti.

Paminklas Herkui Mantui kaimyniniame Kaliningrade turėtų iškilti jau kitąmet.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.