Festivalį papuoš Donato Katkaus kūrybinis portretas

Šią savaitę startavęs 32-asis „Klaipėdos muzikos pavasaris” šiemet toliau tęsia pernai pradėtą videoklubų tradiciją, pristatydamas iškilias lietuvių muzikos asmenybes: balandžio 18-ąją, trečiadienį, 19 val. Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė – festivalinis susitikimas su dirigentu, altininku, muzikologu, kino aktoriumi profesoriumi Donatu Katkumi.

Išties įtaigus ir kaip reta spalvingas yra D.Katkaus kūrybinis portretas.

Visų pirmiausia jis – altininkas. Daugiau nei prieš 40 metų D.Katkaus iniciatyva buvo įkurtas Vilniaus styginių kvartetas, kuriame jis griežė altu net 29 metus. Su šiuo kolektyvu pelnė pirmąją premiją tarptautiniame Lježo konkurse (Belgija), gastroliavo daugiau nei 30 pasaulio šalių. Taip pat daug koncertavo kaip solistas, suredagavo ir pirmasis atliko daugybę lietuvių kompozitorių kūrinių.

Antras pašaukimas – pedagogas. Jau daugelį metų D.Katkus dėsto kamerinio ansamblio ir kvarteto disciplinas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei vadovauja meistriškumo kursams Pomersfeldene (Vokietija). Profesoriaus paskatintas susibūrė ne vienas kamerinis ansamblis.

Trečia veiklos sritis – orkestro meno vadovas ir dirigentas. 1994-aisiais D.Katkus įkūrė Vilniaus savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinį orkestrą, su kuriuo nuolat gastroliuoja Lietuvoje ir užsienyje. Savo vadovaujamam kolektyvui Maestro užtikrino hiperaktyvaus ir universalaus orkestro reputaciją. Koncertai su džiazo, roko, popmuzikos atlikėjais liudija retą stilistinį kolektyvo universalumą.

D.Katkus taip pat yra festivalio „Šv. Kristupo vasaros muzika”, kasmet vykstančio Vilniuje ir sutraukiančio minias klausytojų, meno vadovas.

Jis žinomas ir kaip muzikologas: parašė apie 300 straipsnių, knygas „Lietuvos kvartetas” ir „Muzikos atlikimas”, scenarijus muzikiniams filmams „Vilniaus kvartetas” ir „Smuikininkas” (apie R.Katilių), skaitė paskaitas, dalyvavo tarptautinėse estetikos ir muzikologijos konferencijose, yra Lietuvos kompozitorių sąjungos narys.

D.Katkus – labai teatrališka asmenybė. Jo išvaizdingai natūrai puikiai derėjo charakteringi vaidmenys iš vaikystės visiems gerai žinomame filme „Seklio Kalio nuotykiai”, lyrinėje juostoje „Kelionė į Tilžę” ar linksmose „Gaisrininkų baladėse” ir kt.

Už įvairialypę kūrybinę ir muzikinę visuomeninę veiklą D.Katkus pelnė Lietuvos nacionalinę premiją bei Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) apdovanojimą.

Jis – visada skubantis ir trykštantis energija, nestokojantis humoro ir neieškantis žodžio kišenėje, stebinantis maksimalistiniais užmojais (kadaise buvo sumanęs įrašyti absoliučiai visą lietuvišką muziką!) ir mėgstantis muzikinius akibrokštus…

Jų tikimės sulaukti ir festivalio videoklube. Pabendrausime su D.Katkumi, pažiūrėsime ištraukas iš koncertų ir kino filmų, kuriuose Maestro muzikavo ar vaidino.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.