Darbdaviai raginami kuo skubiau pristatyti nedarbingumo pažymėjimus

Pastaruoju metu „Sodra” gauna nemažai skundų dėl ligos pašalpų mokėjimo. Asmuo pateikia nedarbingumo pažymėjimą darbdaviui ir mano, kad nuo tos dienos per 15 darbo dienų jam bus pervesta pašalpa. Bet dažnai atsitinka taip, kad darbdavys ilgai nepristato „Sodrai” nedarbingumo pažymėjimo, o žmogus laukia ligos pašalpos iš socialinio draudimo lėšų, pašalpos skyrimo terminą skaičiuodamas nuo nedarbingumo pažymėjimo pateikimo darbdaviui dienos.

Kadangi kai kurie darbdaviai dažnai vėluoja pristatyti nedarbingumo pažymėjimus, ligos pašalpų žmonėms tenka laukti ilgiau nei nustatyta teisės aktuose.

„Sodra”, siekdama, kad ligos pašalpos būtų išmokamos per nustatytus terminus ir žmonėms netektų nepagrįstai ilgai jų laukti, ragina darbdavius kuo skubiau pristatyti užpildytus nedarbingumo pažymėjimus.

Asmuo, norėdamas gauti ligos pašalpą, bet kuriam „Sodros” teritoriniam skyriui turi pateikti prašymą skirti ligos pašalpą ir darbdavio užpildytą nedarbingumo pažymėjimą.

Kreipimosi dėl ligos pašalpos data laikoma diena, kurią „Sodros” teritoriniame skyriuje priimamas prašymas. Jeigu prašymas ir nedarbingumo pažymėjimas siunčiami paštu, kreipimosi data laikoma prašymo išsiuntimo diena, pažymėta vietos pašto spaude. Prašymus ir nedarbingumo pažymėjimus „Sodros” teritoriniam skyriui gali pateikti pats apdraustasis (jo įgaliotas asmuo), jo darbdavys arba jie gali būti siunčiami paštu.

Taip pat primenama, kad ligos pašalpa iš „Sodros” lėšų skiriama tik po to, kai apskaičiuota pašalpa iš darbdavio lėšų už dvi pirmąsias laikinojo nedarbingumo dienas (šeimos nario slaugos atveju – ligos pašalpa nuo pirmosios dienos mokama iš „Sodros” lėšų). Todėl darbdavys ne vėliau kaip per 10 darbo dienų po nedarbingumo pažymėjimo pateikimo privalo apskaičiuoti ligos pašalpą iš darbdavio lėšų bei užpildyti nedarbingumo pažymėjimo antrąją pusę.

„Sodra” ligos pašalpas perveda į gavėjų sąskaitas banke ne vėliau kaip per 15 darbo dienų nuo visų reikalingų dokumentų gavimo bet kuriame „Sodros” teritoriniame skyriuje dienos, t. y. nuo tada, kai asmuo (jo įgaliotas asmuo) ar jo darbdavys pateikia „Sodros” teritoriniam skyriui prašymą skirti ligos pašalpą ir darbdavio užpildytą nedarbingumo pažymėjimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.