Vilniečius sužlugdė trečias kėlinys

Vilniaus „Lietuvos ryto” krepšininkai pirmą kartą ULEB taurės varžybų istorijoje turėjo šansą antrąkart tapti šio turnyro čempionais

ULEB taurė atiteko Madrido „Real” klubui. Daugkartiniai Ispanijos čempionatų ir taurės varžybų laimėtojai Šarlerua mieste Belgijoje 87:75 nugalėjo Vilniaus „Lietuvos rytą” ir pirmą kartą klubo istorijoje papildė savo gausią kolekciją dar vienu trofėjumi.

Galingas ispanų spurtas

Rungtynių pradžia, kaip ir visos finalinės rungtynės, prasidėjo nervingai. Pirmą kėlinį pirmavo tai vilniečiai, tai ispanai. Nors po pirmojo ketvirčio „Lietuvos rytas” atsiliko 4 taškais, antrą kėlinį Vilniaus klubas sužaidė galingiau nei „Real” krepšininkai ir prieš didžiąją pertrauką turėjo minimalią persvarą. Pasibaigus poilsio minutėms vaizdas aikštelėje pasikeitė radikaliai. Ispanų komanda trečią kėlinį, paskatinta Charleso Smitho tritaškių, pradėjo toli nuo savo varžovų ir jau iki rungtynių pabaigos nebeišleido iniciatyvos iš rankų. Po galingo ispanų spurto Lietuvos čempionai 4-o kėlinio pradžioje dar bandė vytis varžovus, bet vėl porą kartų iš toli taikliai atakavo Smithas, ir vilniečiams jau buvo per mažai laiko panaikinti persvarą. „Nepaisant pralaimėjimo, didžiuojuosi vaikinais. Jie įrodė, kad gali žaisti Eurolygos lygio krepšinį ir nusipelnė rungtyniauti šioje lygoje”, – po pralaimėtų finalinių ULEB taurės rungtynių per spaudos konferenciją tvirtino Aleksandras Trifunovičius. Vilniaus „Lietuvos ryto” komandos strategas pabrėžė, kad pastaruosius trejus metus jo auklėtiniai du sezonus žaidė ULEB taurės turnyre ir vieną – Eurolygoje, kur pasiekė „Top 16” etapą. „Dabar tai jau nepriklauso nuo mūsų, tačiau jei ir nepateksime į Eurolygą, vėl kovosime šiame turnyre ir pamėginsime jį laimėti”, – optimistiškai į ateitį žvelgė Trifunovičius.

Pasak stratego, jo auklėtiniai su varžovais sėkmingai kovojo du kėlinius, tačiau per trečią ėmė klysti: „Mačą pralaimėjome per trečią kėlinį. Už gynybos klaidas mus nubaudė Louisas Bullockas ir Smithas. Per pirmuosius du kėlinius „Real” pataikė tik 3 tritaškius iš 13, o antrąją mačo dalį – net 7 iš 10. Tai pagrindinė jų pergalės priežastis.”

Trifunovičius tvirtino, kad nepaisydamas smulkių traumų sėkmingai rungtyniavo Matthew Nielsenas, o jam gerai talkino kiti žaidėjai. Vis dėlto strategas pripažino, kad „Real” ekipa buvo stipresnė ir pergalės nusipelnė. „Šiandien padarėme viską, ką galėjome, tačiau varžovų nepasivijome. Baigiantis rungtynėms siekėme susigrąžinti tai, ką praradome, tačiau puolimo grandyje pristigo susikaupimo – būdami laisvi prametėme iš po krepšio, itin prastai mėtėme baudas. Pataikėme tik 12 iš 22 baudų”, – skėstelėjo rankomis Trifunovičius.

Geresnė gynyba

Madrido „Real” vyriausiasis treneris Joanas Plaza negalėjo sulaikyti džiaugsmo. „Pirmiausia noriu padėkoti Antonio Martinui ir Alberto Herrerosui, kurie mane pasamdė būti Madrido „Real” treneriu, nors buvau pernelyg menkai žinomas treneris tokiam klubui. Visą gyvenimą tai prisiminsiu, – pabrėžė. – Negaliu užmiršti ir klubo aistruolių – jie mus palaikė visą sezoną. Pažadu jiems dirbti taip pat uoliai, kaip iki šiol. Laimėti šį turnyrą – labai gerai, iškovoti bilietą į Eurolygą – nuostabu, bet svarbiausia, kad mūsų klubas dabar žengia teisingu keliu.”

Plaza pripažino, kad kautis su Vilniaus klubu nebuvo lengva. „Finalo rungtynės buvo įtemptos, bet trečią kėlinį mes pralaužėme ledus. Pradėjome aktyviau gintis ir pataikyti iš tokios padėties, iš kokios iki rungtynių vidurio pramesdavome. Esu tikras, kad Vilniaus klubas greitai ir vėl žais finale, galbūt net Eurolygos, – teigė „Real” treneris. – Sveikinu juos, kad pateko į finalą ir puikiai jame žaidė.”

Geriausiu finalo žaidėju pripažintas Smithas mano, kad jie finale už savo varžovus buvo pranašesni gynyba. „Padėjome vienas kitam komandiniu žaidimu. Visa komanda žaidė pasiaukojamai, ir aš atidaviau visą save. Greitai pailsdavau, bet treneris neleisdavo pavargti, nuolat keisdavo. Atidaviau visą širdį, visą energiją. Jau seniai nežaidžiau taip galingai, kovojau kiekvieną minutę. Smagus jausmas tapti čempionu”, – džiaugėsi „Real” snaiperis.

Ispanų treneris teigė, kad jo komanda nusipelnė čempionų titulo. „Mes analizavome varžovų žaidimą ir pastebėjome, kad vilniečiai gerai ginasi ir gana neblogai kovoja dėl atšokusių kamuolių. Bet tai jie daro jau visą sezoną. Todėl turėjome patys pasistengti ir parodyti geriausia, ką galime. Jie jau yra laimėję ULEB taurę, tad šis kartas turėjo būti mūsų šansas laimėti taurę”, – tvirtino Plaza.

————————————————————-

Vilniaus „Lietuvos rytas” – Madrido „Real” 75:87 (18:22, 23:18, 17:29, 17:18).

Lietuvos rytas: Nielsenas 11 (8 atk. k.), Rushas 10, Delininkaitis 9, Koljevičius 9, Batista 9, Petravičius 8, Jomantas 7, Žukauskas 5, Štelmaheris 4, Šležas 3 (Lukauskis, Blumas). Real: Smithas 19, Bullockas 16, Reyesas 16, Hervelle 10, Mumbru 9, Sekuličius 7, Tunčeri 5, Lopezas 5 (Tomasas).

Taiklumas: dvitaškiai 21/39 (53,8) ir 21/37 (56,7), tritaškiai 22/7 (31,8) ir 10/23 (43,4), baudos 12/22 (54,5) ir 15/18 (83,3). Atkovoti kamuoliai 27 ir 33, rezultatyvūs perdavimai 11 ir 13, perimti kamuoliai 5 ir 5, klaidos 8 ir 9, blokuoti metimai 2 ir 6.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.