Vitaminai padeda atgauti jėgas

Pavasariui įsibėgėjus, ne vienas pajuto energijos trūkumą. Medikai tikina, kad, norint atsikratyti pavasarinio stingulio, geriausias receptas – sveikas gyvenimo būdas ir rūpinimasis savo sveikata.

Klaipėdos universiteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas Arnoldas Jurgutis dienraščiui sakė, jog gerą sveikatą ir energiją lemia klasikinės tiesos, kurių realybėje dažnai nepaisoma.

Papildai – būtini

Pasak A.Jurgučio, gerą savijautą garantuoja tinkama mityba, fizinis aktyvumas, buvimas gryname ore, vitaminų bei maisto papildų vartojimas.

„Žmonės vis rečiau sportuoja, rečiau būna gryname ore. Mada dienas ir vakarus praleisti didžiuliame prekybos centre, žiūrint kiną ir valgant spragėsius – sveikatos neprideda. Būtų žymiai mažiau negalavimų, jei žmonės nepatingėtų sportuoti, pasivaikščioti gryname ore”, – tikino jis.

Pats docentas kasdien vartoja ir vitaminų bei mineralų kompleksą. Jo įsitikinimu, net subalansuota mityba organizmo neaprūpina visomis reikiamomis medžiagomis.

„Neseniai skaičiau mokslinį straipsnį, kuriame argumentuotai ir pagrįstai įrodyta, kad vartoti vitaminus bei reikalingus maisto papildus – būtina. Tyrimų būdu mokslininkai nustatė, kad net ir sveikai maitinantis organizmas negauna visų jam būtinų medžiagų. Todėl ne tik pavasarį rekomenduoju vartoti polivitaminus su mineralinėmis medžiagomis”, – sakė A.Jurgutis.

Prašo patarti

Docentas dienraščiui teigė, kad ir jo pacientai, apsilankę šeimos gydytojo kabinete, vis dažniau klausia, kokius vitaminus jiems derėtų rinktis.

Medikas tikino, kad paprastai vitaminus rekomenduoja pagal paciento sveikatos būklę, atkreipia dėmesį, kad reikėtų rinktis kokybiškus vitaminus, neperdozuoti A ir D grupės vitaminų. Tačiau jo praktikoje kol kas nebuvo atvejo, kad pacientas į gydytoją kreiptųsi dėl vitaminų pertekliaus organizme.

Poveikis – po 5 dienų

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro bendrosios higienos gydytoja Vilija Pečkauskienė dienraščiui teigė, kad klaipėdiečiai pirmiausiai dėmesį turėtų atkreipti į tai, kas yra jų lėkštėje.

„Ne tik pavasarį svarbu tinkamai maitintis. Idealu, jei valgote produktus, kuriuose yra pakankamai mineralinių medžiagų ir vitaminų, – sakė ji. – Pagrindinis natūralių vitaminų šaltinis – vaisiai, daržovės, pienas ir jo produktai. Dabar jau atsirado naujo derliaus ridikėlių, salotų, tuoj pasirodys ir kitų daržovių, reikėtų jų suvalgyti kuo daugiau”.

Gydytoja taip pat patikino, kad siekiant išvengti pavasarinio energijos trūkumo mokslininkai pataria vitaminus bei maisto papildus vartoti jau vasarį.

Tačiau tinkamai parinktų ir pagal rekomendacijas vartojamų vitaminų, mineralų bei maisto papildų poveikis organizmui pradedamas jausti jau po penkių dienų.

Siūlo ištirti kraują

Gydytoja V.Pečkauskienė sakė, kad žmonėms visada pataria ne patiems spręsti, kokius vitaminus vertėtų vartoti. Šeimos gydytojo patarimas gali būti labai vertingas.

„Geriausias rezultatas bus, jei pasitarsite su gydytoju. Vertėtų išsitirti kraują, paanalizuoti, koks eritrocitų, hemaglobino kiekis kraujyje. Vyresniems žmonėms praverstų išsitirti kaulų tankį ir sužinoti, ar nevertėtų pavartoti kalcio preparatų”, – siūlė gydytoja.

V.Pečkauskienė mano, kad energijos trūkumą pavasarį lemia ne tik sveikata.

„Nereikia visko suversti vitaminų trūkumui. Mes visi pasiilgome žalios spalvos. Juk net okulistai pataria akis pailsinti žiūrint į tolumą, į žalią spalvą. Žaluma ramina ir teigiamai veikia žmogų”, – tikino ji.

Tabletė – po pusryčių

„Nemuno” vaistinės vedėja Olga Kirpičenko dienraščiui patvirtino, kad pavasarį žmonės perka daugiau vitaminų.

Farmacininkė klaipėdiečiams patarė labai atidžiai perskaityti rekomendacijas, kaip ir kada gerti vitaminus ar maisto papildus. Ji patarė vitaminus visada užsigerti vandeniu.

„Dar būtų gerai, kad žmonės įsidėmėtų, jog vitaminų kompleksą geriausiai išgerti po pusryčių, žuvų taukus ar omega rūgščių preparatus, kurie tirpsta riebaluose ,- valgio metu per pietus ar vakarienę. Be to, vartojant B grupės vitaminus, negalima gerti kavos. Kofeinas neleidžia organizmui pasisavinti šios grupės vitaminų. O kalcį taip pat geriau gerti vakare”, – patarimus dalijo vaistininkė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.