Pulsas byloja apie sveikatą

Mokslininkai tikina, jog atidžiau patyrinėję pulsą galime sužinoti įdomesnių dalykų nei emocijų protrūkiai, bet nemažai ir apie savo sveikatą.

Pulso dūžių skaičius priklauso nuo amžiaus

* mažylių iki 2 metų – jis iki 100 dūžių per minutę,

* vaikams nuo 3 iki 7 metų – 95,

* nuo 8 iki 14 metų – 80,

* suaugusiesiems – 72,

* pagyvenusiems žmonėms – 65.

Senovės kinų gydytojai ryšį tarp žmogaus pulso ir savijautos pastebėjo dar prieš tūkstantį metų, išmokę atpažinti net 2000 pulso rūšių. Jie sakė, jog kraujas, tekėdamas po organizmą, „renka” informaciją apie ten vykstančius procesus ir viską, ką „sužino”, išreiškia pulso dūžių jėga, dažniu ir reguliarumu. Todėl iš pulso galima nustatyti ne tik įsisenėjusį negalavimą, bet ir prasidedančią ligą, kurios požymiai dar nėra stipriai juntami.

Pavyzdžiui, „išklausę” dešiniojo ir kairiojo riešų pulsą jie galėjo nustatyti, ar žmogų kamuoja nemiga, ar moteriai reguliarios menstruacijos, kada paskutinį kartą mylėtasi. Sakoma, jog iš pulso geras gydytojas galėjo išsiaiškinti, kad žmogus yra smaližius, o supykęs nevaldo emocijų, pagal nėščiosios pulsą kone tiksliai nuspėti būsimo kūdikio lytį.

Senovės kinai tikėjo, jog riešas – sveikatai labai svarbi vieta.

Suspaudus pulsacijos vietą, galima pakenkti širdžiai (vyrams už širdies raumens būklę atsako kairysis riešas, moterims – dešinysis). Tad moterys laikrodį ir apyrankes turėtų nešioti ant kairės rankos, vyrai – ant dešinės.

Kur jo ieškoti

Daugelis įsitikinę, jog teisingai pasimatuoti pulsą labai paprasta, tačiau gydytojai tvirtina, jog apie 20 proc. žmonių tai daro ne visai teisingai, 30 proc. – neteisingai, o dar 30 proc. net nežino, kur jo ieškoti. Tuo tarpu teisingai aptikti pulsuojančias vietas yra daugybė būdų – jis užčiuopiamas prispaudus delną prie širdies, pirštų galiukus pridėjus prie alkūnės linkio ar smilkinių, tačiau paprasčiausia ir patikimiausia jį matuoti virš spindulinės arterijos, tai yra rieše.

Specialistai pataria gerai išsimiegoti, prieš matuojantis pulsą nevalgyti ir negerti – jo ritmą gali sutrikdyti gurkšnis stiprios arbatos ar išvakarėse išgerti vaistai. Taip pat būtina atsipalaiduoti, nusisegti laikrodį, apyrankes, grandinėles ir nusimauti žiedus.

Kaip teisingai matuoti

* dešine ranka apimti kairę taip, kad ji gulėtų delnu į viršų;

* smiliaus galiuką šiek tiek prispausti prie nykščio pagrindo, didįjį – greta smiliaus, bevardį – greta didžiojo;

* laikrodyje nustatyti vieną minutę ir suskaičiuoti dūžių skaičių per tą laiką (galbūt kurio nors piršto galiukas dūžius jaus stipriau nei kitų, todėl vertėtų įsiminti, kuriam konkrečiai teko stipriausi smūgiai);

* tą patį atlikti dešine ranka (būtina atkreipti dėmesį, kurioje rankoje – dešinėje ar kairėje – jaučiamas stipresnis pulsas).

Stipresnis dešiniajame rieše – liga gali būti susitelkusi dešinėje kūno pusėje ir atvirkščiai. Jei pagrindinius pulso „smūgius” jaučia kairės rankos smilius, gali būti sutrikusi plaučių ar storosios žarnos veikla, jei dešinės – širdies ar plonosios žarnos funkcijos. Stipresnis pulsavimas po didžiuoju pirštu dešinėje gali pranešti apie skrandžio ar blužnies problemas, kairėje – kepenų ar tulžies pūslės. Ryškūs kairės rankos riešo smūgiai po bevardžiu pirštu rodo, kad galite turėti kairiojo inksto ir lyties organų problemų, dešinės – reikėtų atkreipti dėmesį į dešinįjį inkstą ir šlapimo pūslę.

Gal pamėginti

Jei neturite sveikatos sutrikimų ir laukiatės, vaiko lytį galite pamėginti nustatyti iš pulso: kai pulso dažnis normalus, bet plakimas stipriau jaučiamas dešinės rankos rieše po bevardžiu pirštu, laukite berniuko, kairės – mergaitės.

Ar žinote, kad…

Moterų širdis plaka 8-10 dūžių per minutę daugiau nei vyrų. Sveiko žmogaus pulsas maždaug 2,5 karto greitesnis nei jaučio (25 dūžiai per minutę), 3,5 karto nei dramblio (20 dūžių per minutę) ir beveik 7 kartus lėtesnis nei pelės (500 dūžių per minutę).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.