Kijevo centre tęsiasi prezidento ir premjero šalininkų stovyklų demonstracijos

Ukrainoje antrą savaitę tęsiantis politiniam paralyžiui, kurį išprovokavo prezidento ir ministro pirmininko priešprieša, trečiadienį Kijevo centre vėl susirinko tūkstančiai priešingoms politinėms stovykloms priklausančių demonstrantų.
Sostinės Nepriklausomybės aikštėje susirinko maždaug 3 tūkst. prorusiško premjero Viktoro Janukovyčiaus šalininkų, dauguma kurių mojavo jo Regionų partijos baltos ir žydros spalvų vėliavomis.

Provakarietiškų pažiūrų prezidentas Viktoras Juščenka balandžio 2 dieną paskelbė įsaką paleisti Aukščiausiąją Radą ir surengti pirmalaikius rinkimus, prieš tai apkaltinęs V.Janukovyčiaus vadovaujamą valdančiąją daugumą konstitucijos pažeidimais.

V.Janukovyčius nepakluso prezidento įsakui. Šimtai jo rėmėjų jau daugiau nei savaitę gyvena palapinių miestelyje prie parlamento pastato, o tūkstančiai kasdien rengia demonstracijas Kijeve.

Įtampa tarp vyriausybės vadovo ir prezidento tvyro nuo 2004 metų, kai po nesąžiningais paskelbtų prezidento rinkimų, kurių laimėtoju iš pradžių buvo paskelbtas V.Janukovyčius, kilo vadinamoji oranžinė revoliucija, atvedusi V.Juščenką į valdžią.

„Prezidento dekretas nekonstitucinis. Tai ne mano prezidentas, ir jo partija yra prieš žmones”, – sakė protestuose dalyvaujantis 70-metis pensininkas iš rytinio Dnepropetrovsko miesto Grygorijus Jeršovas.

Trečiadienį Kijevo centre susirinko ir daugiau kaip tūkstantis V.Juščenkos partijos „Mūsų Ukraina” rėmėjų, kurie mojuodami oranžinėmis šios partijos vėliavomis nužygiavo nuo Europos aikštės link Konstitucinio teismo rūmų.

V.Janukovyčiaus šalininkų dominuojama Aukščiausioji Rada kreipėsi į Konstitucinį teismą, kurį sudaro 18 teisėjų, kad jis išaiškintų, ar prezidento balandžio 2 dienos įsakas paleisti parlamentą neprieštarauja įstatymams. Tikimasi, kad teismas savo verdiktą paskelbs per kelias savaites.

Antradienį Konstitucinis teismas paskelbė, kad iki balandžio 17 dienos atideda šio klausimo svarstymą, o penki teismo teisėjai, tris iš kurių paskyrė K.Juščenka, pareiškė, kad jiems daromas politinis spaudimas.

V.Juščenka nurodė pirmalaikius rinkimus surengti gegužės 27 dieną. Prezidentas sakė, kad neatšauks savo įsako, tačiau yra pasirengęs apsvarstyti kitą pirmalaikių parlamento rinkimų datą.

V.Juščenkos rėmėjai laikė plakatus, kuriuose buvo užrašyta „Sąžiningas teismas, sąžiningi rinkimai”, „Rytai ir Vakarai drauge”, „Ne – nusikaltėliams valdžioje”.

„Mes esame čia, kad paremtume prezidentą ir jo sprendimą… Teisėjai jaučia didelį spaudimą. Norime pasakyti: nebijokite, mes esame drauge su jumis”, – sakė Vidurio Ukrainos Kremenčiugo miesto tarybos deputatė Nadia Kryvonos.

Trečiadienį Ukrainos užsienio reikalų ministras Arsenijus Jaceniukas vyks į Strasbūrą, kur informuos Europos Tarybą apie šalį ištikusią politinę krizę, pranešė ukrainiečių pareigūnai.

Anksčiau planuota, kad į Europos Tarybą kreipsis V.Juščenka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.