Rusija nori derybų su ES ir JAV dėl priešraketinio skydo

Rusija nori derybų su Europos Sąjunga (ES) ir JAV dėl amerikiečių planų dislokuoti priešraketinės gynybos (PRG) sistemas Rytų Europoje, rašo savo straipsnyje Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.
Aprašydamas Maskvos poziciją šiuo klausimu straipsnyje, išspausdintame laikraštyje „Financial Times”, S.Lavrovas apibūdino tokį priešraketinį skydą kaip nepriimtiną ir sakė, kad jis iš pagrindų pakeis strateginių jėgų išsidėstymą Europoje.

Vašingtono planai dislokuoti PRG sistemas Rytų Europos šalyse sukėlė Europoje ginčų, kiek žemynui reikia tokios apsaugos.

„Rusija pasirengusi dalyvauti šiose diskusijose visais lygiais ir bet kuria forma”, – rašo S.Lavrovas.

Maskva taip pat sveikino susitarimą, kurį praėjusį mėnesį pasiekė JAV prezidentas George`as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dėl konsultacijų šiuo klausimu sustabdymo, sakoma ministro straipsnyje.

„Sveikiname integruotą požiūrį į euratlantinio regiono problemų trišalį sprendimą, kuriame dalyvautų Rusija, ES ir JAV, – rašo S.Lavrovas. – Toks žingsnis sustiprins transatlantinius ryšius ypatingu būdu”.

JAV ketina pastatyti radiolokacinę PRG sistemą Čekijoje ir dislokuoti raketas Lenkijoje, kad galėtų apsiginti nuo raketų smūgio, kurį gali smogti vadinamosios piktavalės šalys. Prie tokių šalių Vašingtonas priskiria Iraną ir Šiaurės Korėją.

Tačiau S.Lavrovas nėra tikras, ar yra tokių grėsmių.

„Mes esame įsitikinę, kad tokios grėsmės Europai ar JAV nėra šiandien ir nebus artimiausioje ateityje, – rašo S.Lavrovas. – Sukurti raketas, kurios galėtų pasiekti JAV, taip pat sunkus uždavinys”.

Jis pasiūlė surengti bendrą grėsmių įvertinimą, pažymėdamas, kad tinkama vieta tam bus kitas NATO šalių ir Rusijos užsienio reikalų ministrų susitikimas balandžio pabaigoje.

„Mums, ir daugeliui kitų Europoje nepriimtina, kad kas nors naudotųsi žemynu kaip savo strategine teritorija”, – rašo S.Lavrovas apie Rusijos poziciją dėl numatomo priešraketinio skydo.

„Bet kurie vienašališki projektai PRG srityje iš pagrindų pakeis žemyno geostrateginį kraštovaizdį”, – pažymi jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.