J.Abromavičiaus žūties aplinkybes tiriančiai komisijai liudys A.Paulauskas

Seimo laikinajai komisijai, tiriančiai buvusio valstybės saugumo pareigūno ir kariuomenės savanorio Juro Abromavičiaus žūties prieš dešimtį metų aplinkybes, liudys buvęs Generalinis prokuroras, dabartinis Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderis, parlamentaras Artūras Paulauskas.
Jis komisijai liudys ketvirtadienį.

A.Paulauskas nuo 1990 iki 1995-ųjų vadovavo Generalinei prokuratūrai, o nuo 1995 iki 1997-ųjų, dirbdamas Generalinio prokuroro Vlado Nikitino pavaduotoju, vadovavo darbo grupei, tiriančiai J.Abromavičiaus žūtį, tačiau po kelių savaičių trukusio darbo ir Generaliniu prokuroru tapus Kaziui Pėdnyčiai buvo atleistas.

Laikinoji komisija žadėjo išklausyti ir dar vieno nūdienos politiko – dabartinio socialdemokratų lyderio, buvusio prezidento Algirdo Brazausko, versiją dėl J.Abromavičiaus žūties, tačiau, komisijos aiškinimu, dėl pernelyg įtemptos A.Brazausko darbotvarkės politikas į komisijos klausimus atsakys raštu.

A.Brazauskas per Šilutės kabelinės televizijos laidą 2006-ųjų pabaigoje prabilo apie savanorių maištininkų 1993 metais rengtą pasikėsinimą į jo gyvybę.

A.Brazauskas leido suprasti žinąs, kad 1993-iųjų Pakaunės miškų karingieji patriotai buvo pasiryžę paleisti kulką į šalies vadovą, be to dar svarstė, ar stambaus sudėjimo vyrui nereikės ir antros. Šią informaciją ar perspėjimą, laiku gautą iš buvusio savanorio J.Abromavičiaus, kadenciją baigęs prezidentas sakė tada įvertinęs labai rimtai.

Komisija iki šiol yra išklausiusi apie dvi dešimtis liudininkų parodymų, kurių dauguma prieštarauja vienas kitam.

2006-ųjų rudenį sudaryta laikinoji komisija tyrimo išvadas turėtų paskelbti iki birželio 1-osios.

Buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnas ir krašto apsaugos savanoris J.Abromavičius žuvo 1997 metų sausio 31-ąją Kaune, sprogus jo automobiliui. Nusikaltėliai po automobiliu „Volkswagen Passat” buvo pritvirtinę maždaug 500 gramų sprogstamosios medžiagos heksogeno, dar vadinamo jūros mišiniu.

Generalinė prokuratūra ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad sprogstamąjį įtaisą pagamino ir po J.Abromavičiaus automobiliu pritvirtino asmuo, kuris vėliau atsitiktinai pats susisprogdino.

Generalinei prokuratūrai nutraukus ikiteisminį tyrimą įtariamųjų atžvilgiu, Seime kilo iniciatyvos atlikti parlamentinį.

Saugumo pareigūno žūtį parlamentarai be rezultatų tyrė ir 1997 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "J.Abromavičiaus žūties aplinkybes tiriančiai komisijai liudys A.Paulauskas"

  1. Smailys

    Šis tyrimas rodo,kad valdantieji bando ratus traukti tik atgal. Nesiseka apkaltinti konservatorių dėl vieno provokatoriaus.Verčiau imtųsi privatizavimo mechanizmo,jeigu jau nebenori planuoti darbų ateičiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.