Lietuvos gyventojai dažniausiai skolinasi būsto remontui ir automobiliui

Vartojamąsias paskolas bankuose Lietuvos gyventojai dažniausiai ima būsto remontui ir nenaujo automobilio pirkimui, tuo tarpu lizingo bendrovių paslaugomis dažniausiai naudojasi įsigydami buitinę techniką, baldus bei naujus automobilius, – teigia „Hansabanko” ekspertai. „Hansabanko” duomenimis, vartojamąsias paskolas Lietuvos gyventojai dažniausiai ima pavasarį, kai jiems norisi atsinaujinti savo buitį.

Apie 60 proc. vartojamųjų paskolų suma yra iki 10 tūkst. litų, beveik ketvirtadalio (24 proc.) – apie 10-20 tūkst. litų, ir tik apie 16 proc. žmonių skolinasi daugiau nei 20 tūkst. litų. Būsto remontas ir nenaujo automobilio įsigijimas yra dažniausiai nurodomos vartojamosios paskolos ėmimo banke priežastys. Remontui skiriama 36 proc. o automobilio įsigijimui – 23 proc. visų vartojamųjų paskolų. Tokie duomenys gauti apibendrinus „Hansabanko” išduotų vartojamųjų paskolų duomenis bei atlikus telefoninę banko klientų apklausą.

„Žmonės pavasarį aktyviau ima vartojamąsias paskolas, kadangi būtent pavasarį, kuris dar vadinamas atsinaujinimo metu, ir gyventojams rūpi atsinaujinti būstą, pasigerinti gyvenimo sąlygas ar netgi turimą automobilį”, – pastebi „Hansabanko” mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas Antanas Danys.

Mažiausiai skolinamasi po Naujųjų metų

Lietuvos banko duomenimis, 2006 metais bankai Lietuvos gyventojams suteikė 1,6 mlrd. litų vartojamųjų paskolų. Pernai per antrąjį ir ketvirtąjį metų ketvirčius Lietuvos bankuose buvo pasiskolinta po 434 mln. litų. Pirmąjį metų ketvirtį skolintasi mažiausiai – Lietuvos bankai suteikė 340 mln. vartojamųjų paskolų.

„Ypatingas gyventojų akyvumas jaučiamas antrąjį ir paskutinį metų ketvirtį, sąlyginai tariant, apie Velykas ir Kalėdas. Pavasarį žmonės dažniau planuoja būsto remontą, įsirenginėja sodybas, o prieš Kalėdas – lepina save ir artimuosius dovanomis”, – sako A.Danys. Pasak jo, mažiausiai skolinamasi pirmąjį metų ketvirtį.

Vartojamoji paskola – būsto remontui ir automobiliui

Būsto remontas ir nenaujo automobilio įsigijimas yra dažniausiai nurodomos vartojamosios paskolos ėmimo banke priežastys. Remontui skiriama 36 proc. o automobilio įsigijimui – 23 proc. vartojamųjų paskolų.

„Konkretus tikslas priklauso nuo kliento pajamų bei amžiaus, tad atskirose kategorijose skolinimosi įpročiai gerokai skiriasi,” – pastebi „Hansabanko” mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas. Tačiau, pasak A.Danio, bendra tendencija gana džiuginanti – daugiausiai skolinamasi investicijoms į būsto atnaujinimą ar gyvenimo sąlygų gerinimui, o ne „pravalgymui”.

Ypač investicijos į namus ir buitį rūpi brandesnio amžiaus žmonėms. Jaunesnio amžiaus klientai – 18-25 metų gyventojai – dažniausiai skolinasi automobiliui įsigyti (50 proc.), 28 proc. – būsto remontui, 11 proc. – mokslui. „Tačiau kitose amžiaus grupėse būsto remontas tampa svarbiausia vartojamosios paskolos ėmimo priežastimi. Pavyzdžiui, 46-60 metų grupėje būsto remontui skiriama 59 proc. vartojamųjų paskolų”, – sako A.Danys.

Vartojamosios paskolos naudojimas priklauso ir nuo ją paėmusio žmogaus pajamų. Du trečdaliai (66 proc.) mažesnes nei 800 litų pajamas turinčių asmenų vartojamąsias paskolas skiria būsto remontui. Augant pajamoms, paskolų dalis skiriama remontui ar automobiliui įsigyti mažėja, gyventojų poreikiai apima platesnį spektrą.

„Pastebima, kad Lietuvos gyventojai kartais ima vartojamąsias paskolas ir kelionėms ar tam, kad būtų galima įspūdingai atšvęsti vestuves. Banke vartojamoji paskola buvo imta ir orlaiviui, ir šuniui, ir avių bandai įsigyti, tačiau tokie atvejai yra išskirtiniai”, – sako „Hansabanko” mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas A.Danys.

Konsultacijas apie vartojamąsias paskolas „Hansabankas” teikia ir telefonu 1884 – pasiskambinus taip pat galima rezervuoti susitikimo laiką su banko specialistu.

Lizingu – technika, baldai ir automobilis

Kaip rodo „Hansabanko” atlikta telefoninė apklausa, lizingo bendrovių paslaugas Lietuvos gyventojai dažniausiai renkasi tada, kai reikia įsigyti buitinės technikos (75 proc.), baldus (8,9 proc.) ar naują automobilį (6,6 proc.).

„Hansabanko” grupės įmonių lizingo portfelio struktūroje lengvieji automobiliai sudaro 20,7 proc. „Hansa lizingo” duomenis, pernai augo fizinių asmenų naudojimasis automobilių lizingo paslaugomis: 2006 metais bendrovė sudarė 20 proc. visų automobilių lizingo sutarčių su fiziniais asmenims, tuo tarpu 2005 m. – 17 proc.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Lietuvos gyventojai dažniausiai skolinasi būsto remontui ir automobiliui"

  1. Melo

    Mano ir paskola automobiliui buvo paimta pavasari.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.