Orų prognozės bus tikslesnės

Nustatyti tikslesnę orų prognozę ir tirti taršos judėjimą uostamiestyje padės Melnragėje išaugęs modernus meteorologinis bokštas, kokių visoje šalyje yra tik trys.

Pasak Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės valdymo departamento direktoriaus Donato Perkausko, 24 metrų aukščio bokštas jau veikia, tik kol kas dar nesutvarkyta duomenų perdavimo sistema. Tikimasi, kad duomenys į Vilnių automatiškai galės būti perduodami nuo liepos mėnesio.

Anot D. Perkausko, pagrindinis tikslas, dėl kurio iš Europos Sąjungos lėšų pastatytas šis bokštas ir dar kiti du Vilniuje bei Kaune – kad būtų galima tiksliau modeliuoti oro taršos sklaidą.

Vėjo greitį šis bokštas matuoja ne tik standartiniame 10 metrų aukštyje, bet ir aukščiau. Jis matuos ne tik vėjo kryptį ir stiprumą, bet ir kritulių kiekį bei intensyvumą, atmosferos slėgį.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Metrologijos laboratorijos vadovo Dariaus Mikalajūno teigimu, bokštas tarnaus ir kaip automatinė meteorologinė stotis – dėl šiuolaikinės įrangos, papildomų specifinių jutiklių bus tikslesnė orų prognozė. Duomenys tiesiogiai į Vilnių bus perduodami automatiškai kas 10 minučių.

Anot D. Mikalajūno, naujasis bokštas ypač pasitarnaus jūrinėms prognozėms.

Planuojama, jog visos Lietuvoje esančios meteorologinės stotys, kurių yra 18, bus atnaujintos ir taps automatinės. Be pastatytų trijų minėtų bokštų, atnaujintos Šiaulių, Biržų, Kauno ir Mažeikių stotys, o dar viena yra mobili.

Pasak D. Mikalajūno, penkių minėtų stočių atnaujinimas atsiėjo per 200 tūkst. eurų, iš kurių didžiąją dalį skyrė ES.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.