Vietoj poilsio – parduotos vasaros

Norinčiųjų vasarą užsidirbti užsienyje nemažėja.

Spėjama, kad realūs išvykstančiųjų skaičiai – iki dešimt kartų didesni nei skelbia statistika. Noras gyventi geriau padeda įveikti visus sunkumus.

Supaprastintos sąlygos jau leidžia išvykti ir pirmakursiams. Klaipėdiečiai studentai dažniausiai vyksta už Atlanto. Ir ne tik užsidirbti, bet ir pamatyti tolimąją šalį, pakeliauti. Tokios progos vėliau gali ir nebebūti.

Nebenori grįžti

Norintieji vasarą išvykti dirbti turi apie tai informuoti aukštosios mokyklos vadovybę. Mat vykstama paprastai jau birželio pradžioje, kai mokslo metai dar nėra pasibaigę. Tenka egzaminų sesiją laikyti anksčiau nei kolegos.

Klaipėdos universiteto Pedagogikos fakulteto dekanate segtuvas su prašymais paankstinti sesiją kol kas guli tuščias. Šiemet dar neatsirado nė vieno, planuojančio vasarą praleisti ne Lietuvoje.

Kai kuriuos studentus nuo noro išvykti atgraso itin griežtos taisyklės. Įpareigojimas grįžti iki rugsėjo tampa problema. Juk norisi ne tik „arti”, bet ir pasilikti laiko pakeliauti po tolimą šalį ir šiek tiek pailsėti.

Atsiranda tokių, kurie po vasaros nebegrįžta, išeina akademinių atostogų, išteka arba susiranda puikų darbą, kurio nesinori palikti.

Vilioja Amerika

Daugelis studentų renkasi populiariausią – „Work and travel USA”- programą.

Ji suteikia galimybę ne tik dirbti Jungtinėse Amerikos Valstijose, bet ir pakeliauti. Tiesa, keliauti laiko lieka retai, nes jaunuoliai, taupydami laiką, jį skiria darbui.

Pasaulio lietuvių centro studentų ir jaunimo programų vadovas Pranas Brūzga pastebėjo, kad norinčiųjų vykti dirbti į Ameriką nemažėja.

„Šiemet norinčiųjų yra dar daugiau, nes dirbti jau gali išvykti ir pirmo kurso studentai, ir magistrantai, ir Lietuvoje studijuojantys užsieniečiai. Anksčiau jiems tekdavo pasiimti vizą savo gimtosios šalies Amerikos ambasadoje”, – sakė P.Brūzga.

Baigiantis registravimosi programoje terminui Pasaulio lietuvių centras jau gavo daugiau kaip tūkstančio studentų prašymus ir dokumentus.

Kol kas pagal „Work ant travel” programą į užsienį vykti gali tik universitetų studentai.

Tvarka griežtesnė

Kolegijų studentai į užsienį vyksta individualiai. Klaipėdos kolegijos direktorė Antanina Šereivienė įsitikinusi, kad kelionių bumas jau praėjo.

„Dabar kiekvienas studentas gali gauti paskolą studijų įmokoms mokėti ir gyvenimo išlaidoms padengti. Todėl norinčiųjų vykti vasarą uždarbiauti į užsienį mažėja. Šiemet gavome vos tris prašymus. Du studentai vyks į Airiją, vienas į Vokietiją”, – vardijo A.Šereivienė.

Klaipėdos kolegijos auklėtiniai privalo grįžti mokytis iki rugsėjo 15-osios.

„Prieš kelerius metus leisdavome grįžti ir vėliau. Tačiau pastebėjome, kad suprastėjo tų studentų baigiamųjų egzaminų ir diplominių darbų balai. Jeigu visiems leisime studijuoti pagal laisvą grafiką, toks gerumas atsisuks prieš mus pačius ir prieš studentus. Jiems bus sunkiau rasti gerą darbą, nes į mus nuolat krypsta darbdavių akys”, – pasakojo Klaipėdos kolegijos vadovė.

Kelionėms – pusmetis

Didžiausias studentų rūpestis – spėti grįžti iki mokslo metų pradžios.

P.Brūzga negailėjo pagyrų Lietuvis krikščioniškojo fondo aukštosios mokyklos (LCC) vadovybei. Mat čia atostogos tęsiasi ilgiausiai. Šiemet LCC studentams mokslo metai baigiasi balandžio 28-ąją, o prasideda – rugsėjo 1-ąją. Per keturis mėnesius jaunuoliai spėja ne tik padirbti, bet ir pakeliauti bei pailsėti.

„Kiti universitetai galėtų irgi labiau pasistengti. Iš LCC į Ameriką šiemet išvyks daug užsieniečių. Ši šalis lieka populiariausia, o Europos Sąjunga juk niekur nepabėgs”, – juokavo P.Brūzga.

Studentai važiuoja ir į Didžiąją Britaniją, Ispaniją, Italiją, Graikiją, Portugaliją. Tačiau tokių, anot P.Brūzgos, yra vienas kitas, nes būtina mokėti tos šalies kalbą.

Pašnekovas nesiryžo spėlioti, kiek iš viso jaunuolių rengiasi vasarą išvykti. Atsivėrus Europos Sąjungos sienoms, daugelis važiuoja individualiai, nes turi užsienyje gyvenančių draugų, pažįstamų.

Kelionė į JAV pagal „Work and travel” programą kainuoja apie 6 tūkst. litų. Į kainą įskaičiuojamas programos mokestis, draudimas, kelionės lėktuvu bilietai. Tokia suma garantuoja legalų darbą ir pagalbą svečioje šalyje užklupus problemoms.

Įgyja žinių

Šiemet dirbti į užsienio šalis LCC išleis daugiau nei šeštadalį savo studentų.

Kadangi paskaitos universitete vyksta anglų kalba, daugiausiai jaunuolių rengiasi važiuoti į JAV ir Didžiąją Britaniją.

„Studentai grįžta patenkinti, nes ne tik užsidirba pinigų studijoms, bet ir pamato šalį, įgyja naudingos patirties. Būsimieji specialistai išmoksta dirbti komandoje, bendrauti su klientais, spręsti iškilusias problemas”, – sakė LCC Karjeros centro vadovė Ala Minkevičienė.

Jos teigimu, iš svečios šalies negrįžta vos vienas kitas. Prieš penkerius metus pasilikusiųjų buvo daugiau. Vienus sulaiko meilė, kitus – sėkmingos karjeros perspektyva.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.