Velykų stalui – milžiniški stručių ir liliputiniai putpelių kiaušiniai

Prieš Šv.Velykas sostinės turgavietės šeštadienį sutraukė itin daug žmonių.

Daug jų būriavosi ir prie prekiautojų kiaušiniais. Šeimininkės mieliau rinkosi balto lukšto vištų kiaušinius. Mat jie geriau atrodo nudažyti, ryškesnės spalvos. Dešimtis baltų kiaušinių kainavo apie 3,6-3,9 lito, o rudo lukšto tiek pat galima nusipirkti ir už tris litus.

Rinkos poreikius greit pajuto ir egzotinių paukščių – stručių augintojai. Tiek turguose, tiek ir prekybos centruose siūloma įsigyti stručių kiaušinių. Kiaušinio kaina – apie 100 litų, sveria jis apie 2 kilogramus. Tuo tarpu paprastos vištos dedeklės kiaušinis sveria apie 50 gramų. Jeigu tokio stručio sudėto milžiniško kiaušinio nenorite, galima už perpus mažesnę kainą nusipirkti tuščiavidurį, jau ir margintą tokį kiaušinį.

Pasak Kėdainių rajono stručių fermos savininko Ričardo Reikarto, per šventes padidėja ir stručių mėsos pardavimas. Mėsos kilogramas kainuoja apie 40 litų.

Šiemet ypač populiarūs putpelių kiaušiniai. Jų jau net nereikia marginti, mažosios vištelės pačios tuo „pasirūpino” – kiekvienas kiaušinėlis turi savo nepakartojamą raštą. Dešimt putpelių kiaušinių kainavo maždaug apie 4 litus.

„Vievio paukštyno” komercijos direktorius Gediminas Baliūnas teigia, kad prieš Velykas šalyje kiaušinių poreikis išauga beveik trečdaliu. Tuomet įmonė kiaušinių į užsienį neišveža, o visus tiekia vietos rinkai. Per dieną įmonė surenka ir parduoda apie 1 mln. kiaušinių. Nemažus kiekius kiaušinių verslininkai atveža ir iš Lenkijos.

Beje, kiaušinių pirkimo bumu bandoma pasipelnyti ir nedoru būdu. Vilniaus apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai netoli Vievio sandėliuose aptiko daugiau kaip pusę milijono kiaušinių be jokių įsigijimo dokumentų. Jeigu tokie kiaušiniai patektų į prekybą, iškiltų rizika žmonių sveikatai.

Šį šeštadienį turgavietėse šventiniam stalui papuošti siūloma įvairių žalumynų, daugiausia kadagio šakelių. Parduodamos ir pataisų šakelės, nors už jų skynimą aplinkosaugininkai skiria baudas.

Centriniuose Kalvarijų ir Halės turguose netrūksta gyvų karpių, upėtakių, lydekų, vėžių. Labai didelis asortimentas silkių, šaldytų žuvų, tačiau įvairių moliuskų, kitokių egzotinių jūros gėrybių paklausa gana menka.

Turguose gana nebrangi paukštiena, kiauliena, tačiau stinga jautienos, veršienos, avienos. Priežastis paprasta – vietos supirkėjai moka menkas kainas už išaugintus galvijus, todėl jie išvežami į užsienio rinkas. Pavyzdžiui, šviežios avienos savikaina yra 10-12 litų už kilogramą, o patekusi ant prekystalio ji kainuoja 16-18 litų. Panaši situacija ir su veršiena.

Sostinės turguose plačiai prekiaujama spalvingomis verbomis, vidutiniškai už jas prašo po 10 litų.

Šiltėjantis pavasaris jau subrandino po plėvele vietos sodininkų augintas salotas, ridikėlius, kitas prieskonines daržoves. Bitininkai palyginti gana nebrangiai – tik po 13-14 litų už kilogramą – pardavinėja įvairių rūšių medų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.