Valgydami margučius nesusirkite salmonelioze

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai (KVSC) primena kauniečiams, jog švenčių dienomis kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, gyventojai turi būti atidesni maisto kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Dažnai prireikia medikų pagalbos ligoninėje. Tačiau sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių – vieno svarbiausių ateinančios šventės patiekalų.
Pasak KVSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus gydytojos epidemiologės Elenos Liakienės, kiaušiniai pavojingi tuo, kad nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nesilaikant higienos gali valgytoją susargdinti salmonelioze. Šią ūmiai pasireiškiančią žarnyno infekcinę ligą sukelia salmonelės. Šios bakterijos nebijo išdžiūvimo ar šalčio, palankiomis sąlygomis mėsoje gali išgyventi iki 13 mėnesių, ypač greitai dauginasi esant 20-40 laipsnių temperatūrai.
Statistiniais duomenimis, pastaraisiais metais Lietuvoje ir kitose Europos šalyse salmonelėmis dažniausiai užsikrečiama vartojant kiaušinius ir paukštieną. Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro specialistų, šventės yra ypatinga situacija, kai padaugėja virškinamojo trakto negalavimų. Gyventojai turėtų būti atidesni savo sveikatai, nes pastaraisiais metais Kaune ir Kauno apskrityje nesiliauja didėti salmoneliozės ir apsinuodijimų maistu skaičius .
Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad salmonelių yra ir žalioje jautienoje, kiaulienoje, kalakutienoje, nepasterizuotame, nevirintame piene. Todėl šeimininkėms labai svarbu gerai šiluminiai apruošti maistą, tuomet salmoneliozę sukeliančios bakterijos žūva. Į maistą salmonelės gali patekti ir nuo virtuvės įrankių, paviršių, ant kurių buvo dorota žalia mėsa, šeimininkės užterštų rankų.
KVSC duomenimis, per šių metų tris mėnesius, palyginus su 2006 m. tuo pačiu laikotarpiu, Kaune padaugėjo salmoneliozės atvejų – 5,7 proc. (iš viso sirgo 37), Kauno apskrityje – 19 proc. Kur kas daugiau žmonių apsinuodijo maistu (susirgimai bakterinėmis maisto toksinėmis infekcijomis). Apsinuodijusių maistu skaičius per šių metų pirmą ketvirtį (palyginus su 2006 m. pirmu ketvirčiu) Kauno apskrityje padaugėjo dvigubai (iš viso sirgo 79), Kaune – 83 proc.
Būti sveikiems ir nesirgti po švenčių padės Kauno visuomenės sveikatos cento gydytojų epidemiologų patarimai. Tik reikia jų laikytis:
” pirmiausia patariama nepamiršti paprasčiausio dalyko – nusiplauti rankas prieš kiekvieną valgymą ir maisto gaminimą;valgyti tik šviežius, nesuskilusius, kietai išvirtus kiaušinius, prieš verdant nepamiršti jų nuplauti, o paliejus žalią kiaušinį tuojau pat nusiplauti rankas.

” valgymui skirtus margučius laikyti kambario temperatūroje ne daugiau kaip dvi valandas;

” plakto trynio su cukrumi, namuose gaminto kremo ar tortų, kuriuose yra žalių kiaušinių valgyti iš viso nerekomenduojama;

” gatavus maisto produktus šaldytuve saugoti nuo sąlyčio su žalia mėsa ir nuo jos varvančiu skysčiu. Žaliai mėsai ir gataviems produktams naudoti atskiras lenteles, virtuvės reikmenis, įrankius kruopščiai plauti;

” neragauti ir nevalgyti žalios mėsos faršo;

” gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną;

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.