Kaspersky Lab. aptiko pirmąjį virusą, užkrečiantį muzikinius grotuvus

„Kaspersky laboratorija”, pagrindinis apsaugos nuo virusų, įsilaužėlių atakų ir elektroninių šiukšlių sistemų rengėjas, pranešė, kad aptiktas pirmasis virusas, užkrečiantis muzikinius grotuvus iPod. Virusas, kuris buvo pavadintas Podloso, nesudaro realios grėsmės, nes yra „konceptualiųjų virusų” atstovas.

Virusas, kurį aptiko „Kaspersky laboratorijos” specialistai, yra failas, galintis prasiskverbti į muzikinius grotuvus iPod ir veikti. Svarbu pažymėti, kad virusui veikti yra būtina sąlyga – vartotojo grotuve turi būti sumontuota operacinė sistema Linux. Įrašius kūrinį į vartotojo iPod, kenksminga programa patenka į katalogą, kuriame yra programų demo versijos. Automatiškai Podloso negali būti įleistas, tai turi padaryti vartotojas.

Patekusi į grotuvą kenksminga programa skenuoja grotuvo kietąjį diską ir užkrečia visus naudojamus failus .elf formatu. Bandant paleisti tokius failus, virusas išmeta į prietaiso ekraną pranešimą: „You are infected with Oslo the first iPod Linux Virus”.

Podloso virusas priskiriamas kenksmingoms „proof-of-concept” klasės programoms arba vadinamiesiems konceptualiems virusams. Tokios programos dažniausiai sukuriamos siekiant įrodyti, kad yra galimybė užkrėsti vieną ar kitą naują virusų rašytojams platformą ir neturi kenksmingo potencialo. Be to, Podloso negali plisti: jei norima užkrėsti platformą, reikia, kad vartotojas įrašytų virusą į grotuvo atmintį. Taigi pirmasis virusas, skirtas muzikiniams grotuvams, neturi kokio nors kenksmingo funkcionalumo ir nekelia grėsmės grotuvų iPod savininkams, tačiau įrodo, kad ateityje bus įmanoma parašyti kenksmingas programas šiems prietaisams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.