Unguriai – žvejų taikiklyje

Nuo balandžio 1 iki birželio 15 dienos leidžiama visų dydžių migruojančių ungurių žvejyba ungurinėmis gaudyklėmis.

Šias žuvis gaudyti bus galima Aplinkos ministerijos patvirtintose žvejybos vietose bei išnuomotose upėse, jų ištakose ir protakose.

Ungurių žvejybos vietų ir įrankių limitai neišnuomotuose valstybiniuose ir vandens telkiniuose, į kuriuos neišduoti leidimai naudoti žūklės plotus, yra patvirtinti aplinkos ministro šių metų kovo 7 dienos įsakymu.

Šiuo įsakymu patvirtintose 49 ungurių žvejybos vietose galima žvejoti ne daugiau nei viena ungurine gaudykle.

Ungurius galima atskirti iš mažos galvos ir akių, išsidėsčiusių virš žiočių kampų. Nugara tamsi, pilvas gelsvas ar baltas, oda stora bei gleivėta.

Šie į gyvates panašūs gyviai gali užaugti iki 1,2 m ilgio ir sverti iki keturių kilogramų.

Pavasarį arba rudenį, kai vanduo upėse pakilęs, suaugę unguriai plaukia neršti į jūrą. Neršia tik kartą per gyvenimą, o po to žūva.

Jaunikliai maitinasi dugno be-stuburiais gyviais, kirmėlėmis, o kai paauga, pradeda gaudyti kitas žuvis – daugiausia pūgžlius.

2004 metais ungurių Lietuvoje buvo sugauta 16345 kilogramai. Palyginimui 1937 metais ungurių buvo sugauta 137 tonos.

Europinių ungurių ištekliai per pastaruosius du dešimtmečius sumažėjo dešimt kartų. Tarptautinė jūrų tyrimų taryba ungurių išteklius apibūdino kaip esančius jau už saugaus rūšiai biologinio limito ribų.

Lietuva yra viena iš nedaugelio Europos valstybių, kuri žuvino vandens telkinius unguriais.

Per 1956-2001 metų laikotarpį Lietuva kasmet vidutiniškai įžuvindavo po 1,1 mln. unguriukų.

Paskutinį kartą unguriai buvo žuvinti tik 2003 metais.

Tuomet į vandenį paleista 800 tūkstančių stiklinių ir 140 tūkstančių paaugintų unguriukų už maždaug 400 tūkstančių litų. Tačiau tuo veisimas ir nutrūko.

„Nei pernai, nei užpernai naujų unguriukų nebuvo paleista į vandenį, nes valstybė tam neskyrė lėšų. Mes patys neturime sąlygų užsiauginti ungurių jauniklių, todėl turėtume pirkti iš Anglijos ar Prancūzijos, o tai brangiai kainuoja”, – sakė Lietuvos valstybinio žuvivaisos ir žuvininkystės tyrimų centro Žuvivaisos ir ichtiologijos skyriaus vedėjas Povilas Auglys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.