Lietuvos ir Gruzijos prezidentų dėmesys – situacijai Ukrainoje

Prezidentas Valdas Adamkus su Gruzijos vadovu Michailu Saakašviliu aptarė Ukrainoje susidariusią situaciją, po to, kai šios šalies prezidentas nutarė paleisti parlamentą.
Kaip pranešė prezidento spaudos tarnyba, ketvirtadienį vykusio pokalbio telefonu metu V.Adamkus taip pat domėjosi Gruzijos ir Centrinės Azijos valstybių energetiniu bendradarbiavimu.

Trečiadienį padėtį Ukrainoje V.Adamkus aptarė su Ukrainos prezidentu Viktoru Juščenka.

Pasak V.Adamkaus, Lietuva stebi situaciją šalyje ir tikisi, kad visos Ukrainos politinės jėgos ras taikius sprendimo būdus.

Kitą savaitę Ukrainoje turėtų lankytis Lietuvos premjeras Gediminas Kirkilas, kuris neatmetė galimybės, kad Lietuva galėtų padėti Ukrainai, jei ši prašytų.

Antradienį įsigaliojo Ukrainos prezidento V.Juščenkos pirmadienį paskelbtas įsakas paleisti Aukščiausiąją Radą. Promaskvietiškam premjerui Viktorui Janukovičiui lojalūs Ukrainos parlamento ir ministrų kabineto nariai šį prezidento žingsnį nekonstituciniu ir pareiškė, kad nepaklus įsakui.

Ukrainos parlamentas praėjusią naktį nusprendė prašyti Konstitucinį teismą išaiškinti, ar prezidento įsakas paleisti Aukščiausiąją Radą neprieštarauja įstatymams.

Prezidento sprendimą paleisti parlamentą lėmė tai, kad premjerą remianti parlamentinė koalicija siekė užsitikrinti konstitucinę 300 deputatų balsų daugumą vietoj dabartinių 250-260 balsų ir tokia dauguma esą buvo formuojama pažeidžiant konstituciją ir uzurpuojant valdžią.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.