Socialinio būsto statybai kitiems metams biudžete siūloma skirti 200 mln. litų

Kitų metų valstybės biudžete socialinio būsto statybai siūloma skirti 200 mln. litų, šiemet tam buvo skirta 50 mln. litų.

Tokias lėšas, žinodamas realius socialinio būsto poreikius, Vyriausybei siūlo numatyti Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Ketvirtadienį šis komitetas, vykdydamas parlamentinę kontrolę, svarstė klausimą dėl Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti bei daugiabučiams namams modernizuoti įstatymo įgyvendinimo.

Komiteto posėdyje dalyvavę Aplinkos ministerijos atstovai Vytautas Jonaitis ir Elvyra Radavičienė, Būsto agentūros direktorius Valius Serbenta, UAB „Būsto paskolų draudimas” direktorė Gitana Griškėnienė supažindino komiteto narius su valstybės paramos būstui įsigyti, savivaldybių socialinio būsto nuomos bei valstybės paramos daugiabučiams namams modernizuoti problemomis.

Komitetas kreipėsi į Vyriausybę su konkrečiais pasiūlymais, kaip tobulinti valstybės paramą būstui įsigyti. Komitetas atkreipė dėmesį, kad šiuo metu teisės aktais nustatytos valstybės remiamos būsto kredito sumos yra per mažos ir neatitinka realių būsto rinkos kainų.

Taip pat buvo pažymėta, kad šia valstybės paramos rūšimi 2006 m. pasinaudojo tik 914 asmenų (šeimų) – palyginti su 2003 m., jų sumažėjo 30 proc. Komitetas pasiūlė Vyriausybei apsvarstyti galimybę atsisakyti tokios rėmimo formos, o tam skirtas valstybės biudžeto lėšas perskirti savivaldybės socialinio būsto statybai.

Siekiant plėsti socialinio (nuomojamo) būsto fondą, komitetas pasiūlė Vyriausybei ieškoti naujų teisinių priemonių, kad statant socialinį būstą būtų pritraukiamos ir privačių investuotojų lėšos.

Viena iš svarbiausių priežasčių, trukdančių sparčiau įgyvendinti daugiabučių namų modernizavimą, buvo įvardyta ta aplinkybė, kad iš daugiabučių namų gyventojų yra sunku surinkti pradinį įnašą, todėl buvo pasiūlyta Vyriausybei teisės aktais nustatyti, kad gyventojai pradinį įnašą galėtų sumokėti investicinio projekto pabaigoje ne tik nuosavomis, bet ir skolintomis lėšomis.

Komiteto nariai atkreipė dėmesį į tai, kad kaimuose ir miesteliuose nedaugiabučiuose gyvenančios daugiavaikės šeimos negali pasinaudoti valstybės parama būstui modernizuoti. Atsižvelgiant į tai Vyriausybei buvo pasiūlyta sudaryti teisines galimybes gauti valstybės paramą ne tik daugiabučių, bet ir individualių namų modernizavimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.