Į kuriamą alternatyviąją rinką ateina pirmieji patarėjai

OMX Vilniaus vertybinių popierių birža pasirašė ketinimų protokolą tapti šiuo metu diegiamos alternatyviosios vertybinių popierių rinkos sertifikuotais patarėjais su bendrove „KPMG Baltics”, finansų maklerio įmone „Orion Securities” ir investicijų valdymo bei verslo strategijų bendrove „Strata”.

Tai pirmieji finansų rinkos dalyviai, oficialiai pareiškę norą veikti alternatyvioje rinkoje First North, kaip sertifikuoti patarėjai bendrovėms, planuojančioms ateiti į šią rinką.

Kuriant alternatyvią rinką, yra atsižvelgta į tai, kad ateinančios į šią rinką bendrovės neturi jokios patirties, ką reiškia būti kapitalo rinkos dalyve – bendrove, kurios akcijomis yra prekiaujama viešai. Todėl kiekvieną tokią bendrovę turės konsultuoti finansų srityje dirbantys kvalifikuoti patarėjai.

Pasak Vilniaus vertybinių popierių rinkos prezidentės Armintos Saladžienės, sertifikuoto patarėjo vaidmuo alternatyvioje rinkoje padėti bendrovėms pasirengti atėjimui į alternatyvią rinką bei vėliau laikytis visų joje taikomų reikalavimų.

Bendrovė, kurios akcijomis prekiaujama rinkoje, turės išsamiai ir laiku atskleisti informaciją apie savo veiklą, finansinius rodiklius, įvykius, galinčius turėti įtakos akcijų kainai, taip pat nuolat bendrauti su investuotojais. Norint tinkamai laikytis šių sąlygų, dažnai reikia specialių žinių, kurias teiks sertifikuoti patarėjai.

Tokių sertifikuotų patarėjų sąrašą Lietuvoje tvirtins OMX Vilniaus vertybinių popierių birža.

OMX, sėkmingai sukūrusi alternatyviąją vertybinių popierių rinką First North Švedijoje, Danijoje, Islandijoje ir Suomijoje, ją dar šių metų viduryje įdiegs ir Baltijos šalyse.

Alternatyvioji vertybinių popierių rinka – tai nereguliuojama arba biržos reguliuojama rinka, kurioje bendrovėms taikomi mažesni reikalavimai nei įstatymais reguliuojamose rinkose. Todėl bendrovės sąlyginai nedidelėmis sąnaudomis gali gauti panašią naudą į tą, kurią suteikia įtraukimas į prekybos sąrašus reguliuojamoje rinkoje.

Bendrovėms atsiranda galimybė pritraukti papildomo kapitalo, nustatyti bendrovės vertę rinkoje ir pan. Sukurta alternatyvioji rinka investuotojams (ypač smulkiesiems vietiniams) atvers papildomas investavimo, o finansų tarpininkams, konsultacijų įmonėms – naujas verslo galimybes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.