JAV ekonomikos augimo lėtėjimas gali persimesti į kitas šalis

Tol, kol ekonomikos augimo sulėtėjimas JAV yra siejamas su sąstingiu būsto rinkoje, jo plitimas į kitas šalis greičiausiai bus ribotas, nes Europos šalių ekonomika stiprėja, teigiama Tarptautinio valiutų fondo (TVF) ataskaitoje.

Tačiau jeigu nuosmukis JAV gyvenamojo būsto rinkoje atsilieps kompanijų investicijoms ir vartotojų išlaidoms, galima tikėtis ryškesnių padarinių kitų šalių ekonomikoms, teigia TVF.

Daugelis analitikų mano, kad JAV ekonomikos augimo tempai 2007 m. pirmąjį ketvirtį, palyginti su analogišku periodu prieš metus, smuks žemiau 2 proc. ribos, tačiau antrąjį metų pusmetį jie greičiausiai pagreitės.

TVF preliminariais duomenimis, JAV ekonomikos augimo tempai šiemet gali siekti 2,6 proc., 2008 m. – 3,0 procento – abu rodikliai – 0,3 procentinio punkto žemesni nei rugsėjo mėnesio prognozėse.

Naujos TV ataskaitos autoriai tvirtina, kad nuosmukis JAV daugiausiai paveiks tas šalis, kurias sieja glaudūs prekybiniai ir finansiniai ryšiai su JAV, konkrečiai – Lotynų Ameriką ir Kanadą.

Ir priešingai, šio nuosmukio padarinių beveik nepajus Afrikos ir Artimųjų Rytų šalys, teigiama ataskaitoje.

TVF nuomone, būtina įdėmiai stebėti lėtėjimą, nes augimo susilpnėjimas gali išprovokuoti daug didesnį pasaulinį nuosmukį.

Vienas iš būgštavimų yra tas, kad JAV ekonomika gali tapti vis didėjančių prekybos deficitų auka, ypač prekyboje su pagrindinėmis Azijos šalimis, ir konkrečiai, Kinija.

TVF nuomone, neatmetama galimybė, kad sumažinti JAV deficitus galima greičiau nei manoma, o tam padėti turėtų valiutų kursų pakeitimai.

Džordžo V. Bušo (George W. Bush) administracija ne kartą ragino Kiniją užtikrinti spartesnį juanio stiprinimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.