Krepšinis: atgaivintos taurės varžybos klubams nereikalingos

Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) klubai žlugdo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) moterų taurės varžybas

Po šešerių metų atgaivintos LKF moterų taurės varžybos žlunga. Net trys iš keturių LMKL komandų – Vilniaus TEO, Kauno „Laisvė” ir Klaipėdos „Lemminkainen” – atsisakė dalyvauti LKF moterų Didžiosios taurės turnyre, nors dar sausį LKF vadovus tikino varžybose dalyvausiančios. Visos ekipos tvirtina, jog gegužės mėnesį, kai LKF taurės turnyre vyks lemiamos kovos, jau bus pasibaigusios šiam sezonui pasirašytos sutartys su krepšininkėmis.

Trūksta žaidėjų

Daugkartinės šalies čempionės TEO vadovai LKF atsiųstame pareiškime tvirtina, jog ekipą pastaruoju metu persekioja traumos (susižeidė Jurgita Štreimikytė-Virbickienė ir Aušra Bimbaitė), jaunosios TEO žaidėjos LKF taurės varžybose gina savo sporto mokyklų garbę, o komandos legionierės netrukus po LMKL finalo serijos išvyks namo – jų sutartys su TEO klubu galioja iki balandžio pabaigos. Stipriausia Lietuvos komanda sezoną LMKL baigs balandžio viduryje, o LKF moterų Didžiosios taurės varžybų finalas numatytas gegužės mėnesį.

TEO pareiškime teigiama, jog komanda apie LKF taurės varžybų vykdymo datas nebuvo informuota prieš sezoną, nors dar kovo mėnesį Vilniaus klubas LKF nusiuntė paraišką dalyvauti LKF taurės varžybose. LŽ žiniomis, LKF moterų taurės varžybų nuostatai bei preliminarios varžybų datos buvo derintos su visų LMKL komandų treneriais ir patvirtintos sausio pabaigoje.

„Laisvės” ekipos vyriausiasis treneris Andrius Kuliešius, paklaustas, kodėl Kauno ekipa nedalyvaus LKF taurės turnyre, atsakė, kad kelios jo žaidėjos jau yra susiplanavusios atostogas: „Žinau, jog kai kurios krepšininkės kartu su šeima suplanavo atostogas užsienyje. Nenorime vien dalyvauti, norime ir kovoti, o be pagrindinių žaidėjų to padaryti nepavyks. Aš neturiu 16 žaidėjų, kurios galėtų pakeisti atostogauti susirengusias krepšininkes. O jų priversti žaisti negaliu.”

„Lemminkainen” komandos vyriausioji trenerė Ramunė Kumpienė atsisakymą dalyvauti LKF taurės varžybose motyvavo tuo, kad rengiasi Europos jaunių čempionatams. Kumpienė yra Lietuvos jaunių (iki 18 metų) merginų rinktinės vyriausioji trenerė, o nacionalinės komandos stovyklos prasideda pirmosiomis gegužės dienomis. Jose dalyvaus ir 5 „Lemminkainen” žaidėjos.

Varžybas atidės

LKF prezidentas Vladas Garastas piktinasi, kad LMKL ekipos atsisakė dalyvauti taurės varžybose, tačiau svarsto, kad turnyrą būtų galima surengti rudenį: „Kai tvirtinome LKF taurės nuostatus, viskas buvo gerai, tačiau dabar komandos motyvuoja tuo, kad baigiasi krepšininkių kontraktai ir nebeturės žaidėjų. Blogiausiu atveju taurės varžybas nukelsime į rudenį.”

Paklaustas apie galimas sankcijas klubams Garastas skėstelėjo rankomis: „Federacija nieko negali. Ji tik organizuoja varžybas. Klubai privatūs ir laikosi iš rėmėjų lėšų. Mes klubams paramos neteikiame. Jei teiktume, galėtume imtis sankcijų. Dabar nieko padaryti negalime.”

Vis dėlto LKF prezidentas užsiminė, kad situacijai pasikartojus rudenį klubai gali būti baudžiami. Neseniai Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) per federaciją TEO komandai už nacionalinei moterų rinktinei rengiamų krepšininkių ugdymą skyrė 250 tūkst. litų. LKF pinigų klubui dar nepervedė. „Jeigu rudenį komandos atsisakys dalyvauti, taikysime sankcijas. Nepervesime pinigų TEO, galime taikyti sankcijas ir LMKL, kuriai pavaldžios LKF taurės turnyre dalyvaujančios komandos”, – sakė Garastas.

LKF šį sezoną buvo nusprendusi vykdyti Mažosios ir Didžiosios taurių varžybas. Mažosios taurės varžybose dalyvauja 9 Lietuvos moterų krepšinio A lygos komandos, turnyro finalininkės su keturiomis LMKL komandomis turėjo kovoti dėl Didžiosios taurės. Deja, iš LMKL klubų dėl Didžiosios taurės šiuo metu kovotų tik Marijampolės „Arvi”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.