Genetiškai modifikuoti – ne tas pats, kas chemiškai modifikuoti

Į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą kreipiasi vartotojai, norėdami sužinoti, kas gi yra tas „modifikuotas krakmolas” ir ar jis yra genetiškai modifikuotas produktas. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, genetiškai modifikuoti produktai yra visiškai kas kita nei cheminiu būdu modifikuoti produktai, pvz., modifikuotas krakmolas.

Modifikuotas krakmolas yra toks krakmolas, kurio molekulėje yra pakeistos kelios jungtys. Dėl tų jungčių pakeitimo krakmolas greičiau tirštėja. Modifikuotas krakmolas yra maisto produktų ženklinimo etiketėse žymimas „E” raide su atitinkamu skaičiumi. Modifikuotas gali būti kukurūzų, bulvių, ryžių krakmolas.

Modifikuotas krakmolas yra pripažintas kaip fiziologinis maisto priedas, kuris maistą tirština, stabilizuoja, išlaiko tam tikrą jo konsistenciją. Paprastai jis vartojamas tiems patiekalams gaminti, kurie greitai paruošiami ir greitai suvartojami. Jo gali būti įdėta į vaisių tyreles, pramoniniu būdu pagamintas kruopų, vaisių košes, skirtas kūdikiams ir mažiems vaikams. Krakmolas yra svarbiausias augalų angliavandenis.

„Modifikuotas krakmolas – tai pakeistas, t. y. toks krakmolas, kurio yra pakeistos technologinės savybės nekeičiant jo, kaip produkto, esmės. Krakmolas modifikuojamas tam, kad jis išliktų atsparus karščiui, šalčiui, rūgštims ir kitam poveikiui. Pvz., modifikuoto krakmolo įdėjus į sriubą, ji tampa vientisa ir burnoje jaučiamas grietinės pojūtis”, – sako A. Išarienė.

Krakmolas yra lengvai virškinamas, t. y. organizmas jį pasisavina. Jis plačiai naudojamas maisto pramonėje kaip natūrali tirštinimo priemonė ( pvz., gaminant cepelinus dedama į bulvių tyrę, kad ji būtų patvaresnė). Krakmolas naudojamas kaip glazūravimo medžiaga bei stabilizatorius.

Lietuvos higienos normoje HN 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai”, „modifikuotas krakmolas” apibrėžiamas kaip medžiaga, gauta vieną ar kelis kartus chemiškai apdorojant valgomąjį krakmolą, kuris gali būti paveiktas fiziniu būdu ar fermentais ir praskiestas ar balintas rūgštimis arba šarmais. Šiuo atveju nežymima E numeriu. Kiti modifikuoti krakmolai etiketėje žymimi E 1404-1440.

„Maisto pramonėje gali būti naudojami ir šie maisto priedai – stabilizatoriai, tirštikliai, tokie kaip, pavyzdžiui, E 1404 oksiduotasis krakmolas, E 1410 monokrakmolo fosfatas, 1410 dikrakmolo fosfatas ir kt.”, – sakė A. Išarienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.