Invalidumo grupės bus prilyginamos darbingumo arba specialiųjų poreikių lygiams

Neįgaliesiems, kuriems iki Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo įsigaliojimo invalidumo grupės buvo nustatytos neterminuotai, jų turimos invalidumo grupės iki 2007 m. birželio 30 d. bus prilygintos darbingumo lygiui arba specialiųjų poreikių lygiui.

Prilyginant invalidumo grupes darbingumo lygiui arba specialiųjų poreikių lygiui, siekiama išsaugoti asmenų, kuriems invalidumo grupės buvo nustatytos neterminuotai, teises ir garantijas.
Vadovaujantis Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymu nuo 2005 m. liepos 1 d. invalidumo grupės nebenustatomos, vietoje jų yra nustatomas neįgalumo lygis asmenims iki 18 metų, darbingumo lygis darbingo amžiaus asmenims ir specialiųjų poreikių lygis asmenims, sukakusiems senatvės pensijos amžiaus.

Darbingo amžiaus asmenims, kuriems invalidumas buvo nustatytas neterminuotai, jų turimos invalidumo grupės prilyginamos darbingumo lygiui, remiantis asmeniui išduotais Invalidumo pažymėjimais.

I invalidumo grupė prilyginama 20 procentų darbingumo lygiui, II invalidumo grupė prilyginama 35 procentų darbingumo lygiui, III invalidumo grupė prilyginama 50 procentų darbingumo lygiui.
Darbingo amžiaus asmenims, kuriems invalidumas buvo nustatytas terminuotai, darbingumo lygis nustatomas tik pasibaigus nustatytam invalidumo terminui. Darbingumo lygiui jų invalidumo grupė gali būti prilyginta tik tuo atveju, jei jie pamestų ar dėl kitų priežasčių netekų Invalido pažymėjimo, ir tik iki jų turėto invalidumo termino pabaigos.

Dėl invalidumo grupės prilyginimo darbingumo lygiui reikia kreiptis į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teritorinius skyrius, kurie atlikę prilyginimą asmeniui išduos jo neįgalumą įrodančius dokumentus.

Senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems asmenims, kuriems invalidumas buvo nustatytas neterminuotai, I invalidumo grupė prilyginama didelių specialiųjų poreikių lygiui, II invalidumo grupė prilyginama, vidutinių specialiųjų poreikių lygiui, III invalidumo grupė prilyginama nedidelių specialiųjų poreikių lygiui. Prilyginimas atliekamas remiantis Invalidumo pažymėjimais.
Dėl invalidumo grupės prilyginimo specialiųjų poreikių lygiui reikia kreiptis į savo miesto (rajono) savivaldybių Socialinės pramos skyrius, kurie atlikę prilyginimą, asmeniui išduos jo neįgalumą įrodančius dokumentus.

Kad invalidumo grupė būtų prilyginta darbingumo lygiui ar specialiųjų poreikių lygiui, asmuo privalo minėtoms institucijoms pateikti: Invalidumo pažymėjimą, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir nuotrauką.

Senieji dokumentai, įrodantys asmens invalidumą, nuo 2007 m. liepos 1 d. nebegalios.

Neįgalieji, kuriems neterminuotai nustatyta invalidumo grupė, raginami suskubti ir iki 2007 m. birželio 30 d. kreiptis dėl invalidumo grupės prilyginimo bei neįgaliojo pažymėjimo išdavimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.