KRK nepritaria siūlymui leisti atlikti Lietuvoje genetiškai modifikuotų

Kaimo reikalų komitetas apsvarstė Seimo nario Broniaus Bradausko parengtą Miškų įstatymo 2, 4 ir 11 straipsnių pakeitimo ir papildymo projektą. Projekte siekiama patikslinti sąlygas, kurioms esant miškai nepriskiriami valstybinės reikšmės miškams. Priėmus šį įstatymo projektą, piliečiams Palangos ir kitų miestų valstybinės reikšmės miškų plotuose galėtų būti atkurta nuosavybė. Posėdyje iš esmės pritarta projektui ir pasiūlyta pagrindiniam komitetui jį tobulinti, atsižvelgiant į Seimo kanceliarijos Teisės departamento pastabas, bei prašyti Vyriausybės nuomonės dėl šio įstatymo projekto.
Posėdyje pritarta Seimo nario Juozo Jaruševičius pateiktam Miškų įstatymo 3 straipsnio 6 dalies ir 15 straipsnio pakeitimo ir papildymo įstatymo projektui.
Įstatymo projekto tikslas – uždrausti plynus miško kirtimus nacionaliniuose parkuose esančiuose III ir IV miškų grupių miškuose ir aiškiau reglamentuoti miško atkūrimo ir įveisimo procesą.
Apsvarstęs Seimo nario Antano Boso pateiktą Miškų įstatymo 2, 4 ir 13 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo projektą, komitetas konstatavo, kad tikslinga šiame įstatymo projekte vartojamas sąvokas ir nuostatas suderinti su Miškų įstatymo 2, 4 ir 11 straipsnių pakeitimo ir papildymo projektu (kuriam komitetas pritarė).
Pagrindiniam komitetui pasiūlyta šį įstatymo projektą grąžinti iniciatoriams tobulinti.
Komitetas priėmė sprendimą „Dėl paramos ūkininkaujantiems mažiau palankiose vietovėse”. Priimant šį sprendimą buvo atsižvelgta į Žemės ūkio ministerijos informaciją, kad 2007-2013 m. kaimo plėtros programos kryptyse esančių paramos priemonių „Parama ūkininkaujantiems mažiau palankiose ūkininkauti vietovėse” ir „Ekologinio ūkininkavimo” paramos dydžiai ir sąlygos dar tikslinamos ir derinamos su socialiniais partneriais, o š. m. balandžio mėn. šios sąlygos turi būti suderintos su Europos Komisijos atsakingais pareigūnais.
Komitetas pasiūlė Žemės ūkio ministerijai išnagrinėti Lietuvos nederlingų žemių naudotojų asociacijos 2007 m. vasario 6 d. įvykusio suvažiavimo rezoliuciją ir apie priimtus sprendimus informuoti komitetą iki gegužės 1 dienos.
Komitetas apsvarstė Aplinkos ministerijos prašymą dėl leidimo išdavimo Vokietijos kompanijai „BASF Plant Science Holding GmbH” atlikti Lietuvoje genetiškai modifikuotų vasarinių rapsų bandymus, siekiant pagerinti sėklų aliejaus sudėtį.
Komitetas nusprendė nepritarti šiems bandymams, nes nėra patikimų ir ilgalaikių mokslinių tyrimų, kokį poveikį šie nauji produktai gali turėti gamtinei aplinkai ir žmogaus sveikatai. Taip pat buvo atsižvelgta į Lietuvos bitininkų, ūkininkų sąjungų, Žemės ūkio bendrovių asociacijos ir kitų visuomeninių organizacijų nepalankią nuomonę į tokių bandymų pravedimą ir jų pateiktus argumentus.
Komitete įvyko Žemės įstatymo 5, 7, 10 ir 32 straipsnių pakeitimo ir 11 straipsnio pripažinimo netekusiu galios įstatymo 1 ir 4 straipsnių pripažinimo netekusiais galios ir Žemės įstatymo 11, 19 ir 46 straipsnių pakeitimo bei papildymo įstatymo projekto klausymai.
Teikiamu projektu siūloma Žemės įstatyme įtvirtinti, kad valstybinės, savivaldybių ir privačios žemės mainai gali būti vykdomi vieninteliu atveju – vykdant žemės konsolidaciją pagal parengtą teritorijos konsolidacijos projektą.
Komiteto nariai išklausė Žemės ūkio ministerijos, Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos, Specialiųjų tyrimu tarnybos, Telšių apskrities viršininko administracijos, Seimo Antikorupcinės komisijos ir kitų institucijų atstovus. Posėdyje šį įstatymo projektą numatoma svarstyti, gavus papildomų komitetų išvadas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.