Artimiausioje ateityje bus panaikinti prekybos suvaržymai Rusijai

Trečiadienį JAV prekybos sekretorius Karlosas M. Gutjeresas (Carlos M. Gutierrez) pareiškė, kad sovietiniais laikais parengta pataisa, ribojanti prekybą su Rusija, artimiausioje ateityje bus panaikinta, siekiant pagerinti dvišalius valstybių santykius.

1974 m. Džeksono ir Vaniko (Jackson-Vanik) pataisa, kuri ribojo prekybą su buvusia Sovietų Sąjunga dėl žmogaus teisių pažeidimų, Rusijai vis dar yra taikoma. Tai paskatino Kremlių prabilti apie išankstinį nusistatymą prieš Rusiją kaip per Šaltąjį karą.

Kalbėdamas per Amerikos prekybos rūmuose Rusijoje vykstančią konferenciją investicijų klausimais, K. M. Gutjeresas pažymėjo, kad JAV administracija leido aiškiai suprasti netolimoje ateityje norinti panaikinti šią pataisą, atsižvelgdama į tai, kad Rusija rengiasi stoti į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO). Narystė šioje organizacijoje neįmanoma, taikant šią pataisą.

K. M. Gutjeresas, pirmadienį atvykęs į Maskvą aptarti Rusijos siekį prisijungti prie pasaulinės prekybos institucijos ir abipuses investicijas, teigė, jog sprendimą anuliuoti pataisą JAV Kongresas priims, tačiau tikslios datos nenurodė.

Maskva dvišalių protokolų nepasirašė tik su keturiomis PPO narėmis ir dar turi užbaigti daugiašales derybas su savo prekybos partneriais, esančiais šioje organizacijoje, į kurią Rusija tikisi įstoti iki šių metų pabaigos.

Sekmadienį Rusijos vyriausiasis derybininkas PPO sakė, kad balandžio 1 d. Rusija pradėjo derybas su Vietnamu, o balandžio 4 d. numato pradėti dvišales derybas su Kambodža.

Rusijai taip pat reikia išspręsti ginčą su buvusia Sovietų Sąjungos respublika Gruzija, kuri nutraukė dvišalę PPO sutartį po to, kai 2006 m. kovą Maskva uždraudė iš Gruzijos importuoti pagrindines prekes, ir pasirašyti protokolą su Gvatemala.

Pastaraisiais metais Rusijos ir Amerikos prekyba sparčiai augo. Per paskutinius trejus metus JAV eksportas į Rusiją kasmet vidutiniškai didėjo 20 proc. ir 2006 m. siekė 4,7 mlrd. JAV dolerių. Šiuo metu Amerikos bendrovių tiesioginės užsienio investicijos Rusijoje sudaro 11 mlrd. JAV dolerių – tai beveik du kartus daugiau nei prieš trejus metus, o Rusijos kompanijų – 3 mlrd. JAV dolerių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.