Nekilnojamasis turtas ar akcijos – kur investuoti?

Investicijos į nekilnojamąjį turtą bus jau ne tokios patrauklios, kaip prieš keletą metų, todėl investuotojams derėtų pasvarstyti ir lėšas nukreipti į vertybinių popierių rinkas

Saugia investicija laikomas nekilnojamasis turtas ateityje bus ne toks pelningas – jei prieš keletą metų gyvenamasis plotas kasmet brango 50-60 proc., tai artimiausiais metais verta tikėti, kad brangs tik dešimtadaliu. „Turėtų išsilaikyti stabili investicijų grąža”, – prognozavo bendrovės RE/MAX nekilnojamojo turto tarpininkas Mantas Misevičius.

Vadinasi, keletą metų iš eilės pūtęsis nekilnojamojo turto burbulas traukiasi ir sprogimo neturėtų nutikti. Gera žinia, kad atlyginimams didėjant sparčiau nei būsto kainoms, burbulas bliūkš dar sparčiau.

Tokios kainų tendencijos nepalankios investuojantiems į šalies nekilnojamąjį turtą. Misevičiaus teigimu, investuotojams vertėtų pasidairyti tolimesnėse šalyse, kur prognozuojama didesnė investicijų grąža. Tai galėtų būti šiais metais į ES įstojusios Bulgarija ir Rumunija, Lotynų Amerikos šalys.

Be to, būsto pasiūlai ir paklausai susilyginant, atsiveria daugiau galimybių investuoti į kitą perspektyvų nekilnojamąjį turtą – individualius namus, žemės sklypus miestų prieigose, objektus kurortuose – čia galima tikėtis 30 proc. investicijų prieaugio.

Finansų analitikų asociacijos prezidentas Mindaugas Vaičiulis atsargiai vertina investicijas į nekilnojamąjį turtą – nusipirkus būstą prastoje vietoje ar blogos kokybės, galima patirti nemažai nuostolių. Todėl analitikas siūlo lėšas investuoti į vertybinių popierių rinkas. „Į investicinius fondus galima investuoti ir susigrąžinti mažas sumas, o nekilnojamasis turtas reikalauja didelių investicijų”, – teigė Vaičiulis.

Anot jo, dabar kaip tik palankus metas investuoti tiek į besivystančių, tiek į išsivysčiusių šalių bendrovių akcijas. Tačiau nerimą kelia JAV ūkis – iškilę sunkumai už Atlanto neigiamai paveiktų viso pasaulio akcijų kursą. Kartu jaudina galimas ūkio perkaitimas Latvijoje – šiai kaimyninei šaliai susidūrus su sunkumais nukentėtų ir Lietuva, juoba kad užsienio investuotojai Baltijos šalis mato kaip vieną regioną.

Nors vertybinių popierių rinkose egzistuoja rizika, kad staiga akcijų kursas kris, Vaičiulis siūlo korekcijų nebijoti, o norint išvengti didelio praradimo – išskaidyti investicijas, investuoti periodiškai.

Be to, reikia nepamiršti, kad investicijos į akcijas turi būti ilgalaikės. Per 5 metus tikimybė gauti pelną akcijų rinkoje yra didelė, o trumpalaikiai svyravimai (taigi ir nuostoliai) akcijų rinkoje gali būti dideli.

Tačiau RE/MAX atstovas mano, kad akcijų rinkose kainų svyravimai yra pernelyg dideli, todėl nėra pati saugiausia investicija. Jis sako, kad investicija į būstą yra geriau, nes šis turi išliekamąją vertę ir negali „bankrutuoti”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.