Smengančių namų gyventojus parems valstybė

Biržų ir Pasvalio valdininkai džiaugiasi, kad neteks sukti galvų, kaip gyventojams atlyginti nuostolius, patirtus dėl nepaliaujamų karstinių reiškinių

Dėl smegduobių grėsmės penkios Biržų rajone gyvenančios šeimos yra parašiusios prašymus iškeldinti jas iš namų. Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė Palmyra Prašmantienė LŽ sakė, kad pernai vėlyvą rudenį darytais skaičiavimais šių gyventojų turtas įvertintas 290 tūkst. litų. Iš kur gauti pinigų įvykus nelaimei, Biržų rajono savivaldybei pirmą kartą po daugelio metų nereikės galvoti.

Patvirtinta Šiaurės Lietuvos karstinio regiono neigiamų padarinių prevencijos ir nuostolių kompensavimo programa, kurią finansuoja Vyriausybė. Šiemet programai vykdyti skirta 1,92 mln. litų.

Kenčia visas regionas

Karstinis Šiaurės Lietuvos regionas, kuriame dėl požeminių vandenų plaunamų gipso klodų formuojasi tuštumos, apima Biržų, Pasvalio, Panevėžio ir net Radviliškio rajonus. Nustatyta, kad žemė griūva tūkstančio kvadratinių kilometrų plote, čia jau aptikta daugiau nei 9 tūkst. įvairaus dydžio smegduobių.

Dėl jų griūva ar skilinėja namai, trūkinėja požeminės komunikacijos, ardomi keliai, mažėja žmonių naudojamų žemių plotai. Tiems, kurie dar ryžtasi karstinio regioninio zonoje ką nors statyti, dėl darbų specifikos gerokai padidėja statybų sąnaudos.

Pinigų dar nenaudoja

„Anksčiau visas šias problemas Vyriausybei turėjo įrodinėti Biržų ir Pasvalio rajonų savivaldybės. Prieš metus į pagalbą joms atėjome mes – Panevėžio apskrities viršininko administracija. Parengėme programą, pagal ją penkerius metus kasmet iš Vyriausybės turėtume gauti kone po du milijonus litų. Šiųmečiai pinigai jau paskirti, tik dar nepradėti naudoti”, – LŽ sakė Panevėžio apskrities viršininko administracijos Regioninės plėtros departamento Teritorijų planavimo skyriaus vedėjas Mindaugas Steponavičius.

Pasak jo, pinigai skiriami ne vien žmonėms, kurių namai jau prasmego ar dar gali prasmegti, iškeldinti. Bus kompensuojamos ir geologinių tyrimų išlaidos asmenims, kurie ketina investuoti į verslą karstiniame regione.

Už likusias lėšas bus tiriamos visos karstinio proceso paveiktos gyvenamosios valdos ir statiniai, pateikiamos jų geologinio tyrimo išvados, įvertintas sugadintas turtas. Atlikus tyrimus nebeįmanomi eksploatuoti statiniai už valstybės pinigus bus griaunami, o kiti bus sutvirtinami. Pinigai taip pat bus naudojami atstatyti nuo karstinių reiškinių nukentėjusioms gatvėms, keliams, inžineriniams tinklams taisyti, ženklinti, aptverti, prižiūrėti karstines įgriuvas.

Nuolatiniai rūpesčiai

Pasak Pasvalio rajono savivaldybės ekologo Algimučio Balčiūnaičio, per visą rajono gyvavimo istoriją į savivaldybės administraciją kreipėsi dvi šeimos, nukentėjusios nuo karstinių reiškinių. Abi gavo paramą, kurios teko prašyti iš Vyriausybės. Balčiūnaitis tikino, kad šiuo metu į savivaldybę dėl pagalbos kol kas niekas nesikreipė.

Be pagalbos konkrečioms šeimoms, Pasvalio valdžia buvo priversta užpilti duobes gatvėse, jas asfaltuoti. Kitos smegduobės atsivėrė rajono laukuose ir buvo seniūnijų lėšomis aptvertos. Ilgainiui šios smegduobės tapo kūdromis. Jų ekologas suskaičiavo 12. Įdomu tai, kad viena smegduobė buvo atsivėrusi per Pasvalį tekančios Svalios upės dugne. Balčiūnaičio žiniomis, šiemet Pasvalio rajone dar neatsivėrė nė viena smegduobė.

Biržų rajone šiemet atsivėrė vos viena smegduobė. Tai LŽ patvirtino Biržų regioninio parko vyr. kraštotvarkininkė Aldona Stankevičienė. Smegduobės šiame rajone yra pridariusios daug žalos.

Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė Prašmantienė prisiminė, kad yra tekę tvarkyti ir asfaltuoti nemažai šio rajono centro gatvėse atsivėrusių smegduobių, pernai buvo iškeldintos trys šeimos, gyvenusios individualiuose namuose, o kiek anksčiau iškeldinti nuo karstinių reiškinių nukentėjusio daugiabučio gyventojai.

Be penkių Biržų rajono šeimų, šiuo metu laukiančių iškeldinimo, dar aštuonios šeimos laukia tyrimų dėl griūvančių namų sienų. Pagal geologinius parametrus reikės įvertinti 20 sklypų, kuriuose numatytos naujos statybos. Iš Karstinio regiono neigiamų padarinių prevencijos ir nuostolių kompensavimo programos taip pat numatyta kompensuoti inžinerinius geologinius tyrimus verslininkams, kurie kurs įmones bei investuos į Biržų rajono verslą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.