Lietuva atsisakė leisti auginti genetiškai modifikuotus rapsus bandymų tikslais

Šiandien, balandžio 4 d., Aplinkos ministerija priėmė sprendimą neišduoti leidimo mūsų šalyje auginti genetiškai modifikuotus vasarinius rapsus bandymų tikslais. Taip nuspręsta, pasak Aplinkos ministerijos sekretoriaus Aleksandro Spruogio, įvertinus tokių bandymų galimo poveikio aplinkai ir žmonių bei gyvūnų sveikatai veiksnius ir atsižvelgus į atitinkamų institucijų bei visuomenės nuomonę.

Paraišką leisti mokslo tikslais auginti genetiškai modifikuotus vasarinius rapsus Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialo bandymų laukuose Klaipėdos rajone Vokietijos kompanija „BASF Plant Science GmbH” pateikė praėjusį spalį. Nagrinėdama šį prašymą, Aplinkos ministerija apvarstė Genetiškai modifikuotų organizmų valdymo priežiūros komiteto, visuomeniniais pagrindais veikiančios patariamosios institucijos, rekomendaciją išduoti leidimą tokiems bandymams ir atsižvelgė, kaip ir numato Genetiškai modifikuotų organizmų įstatymas, į Sveikatos apsaugos bei Žemės ūkio ministerijų išvadas. Abi šios ministerijos nepritarė, kad būtų išduotas leidimas bandymų laukuose auginti genetiškai modifikuotus rapsus.

Apie kompanijos „BASF Plant Science GmbH” pateiktą paraišką per žiniasklaidą buvo informuota ir plačioji visuomenė. Kaip parodė Aplinkos ministerijos užsakymu skambučių centro „FONITEL” atlikta apklausa, daugiau kaip pusė (63 proc.) šalies gyventojų nepritaria, kad mūsų šalyje būtų auginami genetiškai modifikuoti augalai.

Šis prašymas leisti Lietuvoje mokslo tikslais auginti genetiškai modifikuotus augalus nėra pirmasis. Pernai buvo atmestas panašus prašymas Žemdirbystės instituto Vokės filiale auginti genetiškai modifikuotas bulves.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.